Algemeen

Hoe zit het nu weer met die verplichte rookmelder?

Hoe zit het nu weer met die verplichte rookmelder?
De rookmelder zou voor elke Vlaamse woning verplicht worden. Dat hoorden we dan ook al veelvuldig in het nieuws. Toch blijken er nog veel onduidelijkheden te bestaan. Zo menen sommigen dat een rookmelder ook nu al verplicht is, terwijl anderen (misschien terecht) aanhalen dat zoiets toch niet te controleren valt. Maar ook dan moeten we ons natuurlijk vragen stellen met betrekking tot eventuele schade en zeker ook met betrekking tot de verzekering. Daarom plaatsen wij een en ander op een rijtje en brengen wij duidelijkheid waar verwarring heerst.

De huidige regeling: soms (!) verplicht

Het klopt dat de rookmelder al sinds 2013 verplicht is. Toch geldt de verplichting nog niet voor iedereen. Zo vallen onder andere huurwoningen, studentenkoten en nieuwbouwwoningen onder de regeling. Zij moeten dus ook nu al verplicht een rookmelder hebben. De verhuurder riskeert zelfs een boete. Daarnaast is het apparaat in sommige gevallen ook om praktische redenen verplicht. Dit is bijvoorbeeld het geval voor woningen waarvoor een bijzondere sociale lening wordt toegekend.

Maar in de andere gevallen is een rookmelder momenteel nog niet verplicht. Dat wijzigt vanaf 1 januari 2020.

Vanaf 2020 zijn rookmelders overal verplicht

Het klopt dat rookmelders vanaf 1 januari 2020 voor alle Vlaamse woningen verplicht zijn. Dat staat te lezen in het decreet van 10 maart 2017 tot algemene invoer van optische rookmelders in woningen.

Hoewel ze dus ook verplicht worden voor privéwoningen waarin de eigenaar woont, klopt het dat zoiets maar moeilijk te controleren valt. Ook Dorien van Cauwenberghe, expert woningkwaliteit van Woning Vlaanderen, gaf dat in een eerder interview al aan. Zij geeft toe dat de verplichting niet actief zal worden gecontroleerd. Het lijkt dus eerder om een symbolische verplichting te gaan. Toch hang je natuurlijk er maar beter een op want het kan je leven redden.

In principe geen probleem voor de verzekeraar

Indien we het hebben over brand, dan denken we al snel aan de brandverzekering. Zo’n brandverzekering legt eigen voorwaarden op die volledig losstaan van de wettelijke verplichtingen. Een rookmelder hoeft het dus niet te verplichten. Dat lijkt voor sommigen misschien wel vreemd te zijn, maar eigenlijk is het niet eens zo onlogisch. Wanneer je door het rode licht rijdt, zal jouw BA-verzekeraar ook de schade aan derden vergoeden. En indien je over een omniumverzekering beschikt, krijg je misschien wel een nieuwe blitse wagen. Fout of niet. Dat geldt ook voor de brandverzekering.

Het lijkt er dan ook niet echt op dat de brandverzekering een dergelijke melder gaat verplichten. Echter zijn er wel verzekeraars die voordelen koppelen aan het plaatsen van preventieve maatregelen. Een korting op de te betalen premie indien je over een rookmelder beschikt, is soms echt wel onderhandelbaar. Zeker indien je daarnaast ook over een gasmelder beschikt of andere maatregelen treft.

In de praktijk kan de verzekeraar toch moeilijk doen

Toch kan het verhaal soms alsnog een onaangenaam staartje krijgen. Zo heeft de verzekeraar immers het recht om de verzekeringsovereenkomst na een schadegeval op te zeggen. Dat staat ook in jouw verzekeringspolis geschreven. Indien blijkt dat jouw woning geen hittemelder of rookmelder had, zouden we er niet van verschieten als de verzekeraar zich vervolgens terugtrekt. Dat is nu eenmaal zijn recht. En jij blijkt een te groot risico te zijn.

Voor het schadegeval zelf zal dat geen gevolgen hebben, maar natuurlijk moet je dan wel op zoek naar een nieuwe verzekeraar. En wees er maar zeker van dat je met minder gunstige voorwaarden tevreden zal moeten zijn.

Toch maar een rookmelder of koolmonoxidemelder kopen? Dat lijkt ons inderdaad het slimste idee te zijn. En niet alleen omdat het verplicht is of omdat de verzekeraar met argusogen toekijkt. Wel omdat veiligheid nu eenmaal op de eerste plaats hoort te staan.

Ook interessant


Build for Life