Bouwmaterialen

Hoe produceer je betonnen blokken op een duurzame manier?

Hoe produceer je betonnen blokken op een duurzame manier?
Duurzaamheid wordt in onze maatschappij steeds belangrijker. We vinden dit principe niet alleen in ons dagelijks leven een verplichting - waardoor we steeds vaker voor groene stroom kiezen en ons afval beter scheiden - maar we verwachten ook van bedrijven dat ze duurzaam en milieuvriendelijk werk leveren. Daarnaast moeten ook de huizen waarin we wonen en de wegen, bruggen en overige infrastructuur die we gebruiken, duurzaam worden gerealiseerd. Dit is een van de redenen dat beton zo populair is in de bouw. Het is een sterk materiaal dat jaren meegaat en in veel gevallen zelfs herbruikbaar is.

Natuurlijk wil jij als betonproducent je betonnen blokken ook nog eens zo duurzaam mogelijk produceren. Maar hoe doe je dat? Bij Bouw&Wonen deden we onderzoek. In dit artikel lees je er alles over!

Hoe produceer je betonblokken?

Laten we het begrip ‘duurzaam’ even achterwege laten. Hoe produceer je überhaupt betonnen blokken? Een betonproducent weet dit maar al te goed, maar mocht je dit artikel uit pure interesse lezen, dan volgt hier een uitleg:

  • Je plaatst een lege mal op een plat oppervlak;
  • Je brengt een oliehoudende coating aan. Zo komt het uitgeharde betonnen blok straks goed los;
  • Je giet het beton geleidelijk in de mal;
  • Je trilt tijdens het gieten het beton met een pneumatische of elektrische trilnaald, zodat het zich goed verspreidt;
  • Je strijkt het beton glad met een troffel;
  • Je laat het beton uitharden;
  • Je verwijdert de pinnen en wiggen uit de mal;
  • Je opent de mal.

Nu heb je een betonnen blok.

Hoe produceer je je betonblokken zo duurzaam mogelijk?

Produceer je betonnen blokken en elementen altijd zoveel als het kan op de bouwplaats waar je de blokken gaat gebruiken. Je bespaart op die manier niet alleen op de vervoerskosten van de blokken, maar beperkt ook nog eens de CO2-uitstoot van de betonproductie. Gebruik daarnaast enkel betonmallen van hoogwaardige kwaliteit.

Wat voor betonmallen zijn er?

Tijdens onze zoektocht naar duurzame mallen vonden wij Betonblock®. De mallen van dit bedrijf worden in eigen fabriek gemaakt van gehard staal met een roestbestendige poedercoating. Daarom gaan de mallen van Betonblock® minstens tien jaar mee, ook als je ze dagelijks gebruikt. Ook kun je de betonmallen gebruiken om restbeton te verwerken en zo meewerken aan een circulaire betonmarkt. Je vindt bij Betonblock® mallen waarmee je betonnen blokken, betonnen barriers, betonnen keerwanden en betonnen tetrapods (golfbrekerelementen) produceert. Wil jij je betonnen elementen zo duurzaam mogelijk produceren? Dan raden wij de producten van Betonblock® aan.

Ook interessant