Hoe optimaliseer je de internetsnelheid bij je nieuwe woning?

26 augustus 2019 Bron: Bouw & Wonen
Hoe optimaliseer je de internetsnelheid bij je nieuwe woning?
Niets is vervelender dan traag internet in je nieuwe woning. Je denkt dat alles perfect geregeld is, maar in werkelijkheid is dat niet het geval. Wat moet je doen als blijkt dat de internetsnelheid in je nieuwe woning te wensen overlaat?

Voer altijd eerst een snelheidsmeting uit

Het eerste wat je doet als blijkt dat internet inderdaad traag is, is een snelheidsmeting uitvoeren, iets dat ook wel speedtest genoemd wordt. Je noteert de score in megabits per seconde en voert later in de week nogmaals eenzelfde test uit. Zo krijg je een gemiddelde snelheid die een reŽel beeld geeft van je daadwerkelijke internetsnelheid. Tijdens de meting zet je alle andere apparatuur uit zodat die niets kunnen verstoren. Ondertussen controleer je ook op virussen en spyware, want die kunnen traag en langzaam internet veroorzaken. Heb je nog geen antivirus programma installeer die dan meteen.

Check ook of de router eventueel geblokkeerd wordt door wanden en plafonds

Je checkt ook de wifi ontvangst. Weet dat je in dat kader apparatuur die ouder is dan zes jaar moet vervangen. Ook met oude apparatuur kan internet trager worden. Check of de routers eventueel geblokkeerd worden. Muren en plafonds kunnen signalen blokkeren. In dat geval heb je in bepaalde ruimtes inderdaad te maken met traag internet. Mocht dit het geval zijn, dan kun je met een wifi versterker wellicht je probleem oplossen. Als deze acties niets op hebben geleverd en je hebt de gemiddelde snelheid van je internet in beeld, dan is het tijd vervolgstappen te ondernemen.

Neem contact op met je provider

Zoek in je administratie naar de overeenkomst met je huidige provider en zoek op wat de provider je beloofd heeft wat betreft snelheid. Vergelijk dat met de door jou berekende gemiddelde snelheid en is het verschil erg groot, neem dan contact op met de provider en leg je probleem voor. Wat ze in elk geval kunnen doen is de lijnen die gebruikt worden doormeten. Dat kunnen ze vaak van afstand doen. Komen jullie er helemaal niet uit, ga dan naar de online vergelijker op internet. Door internet te vergelijken kun je wellicht een overstap overwegen naar een andere provider, een provider die wel de snelheid biedt die jij wenst of nodig hebt. Wil je overstappen, dan wordt dat voor je geregeld. Waarschijnlijk heb je daarna snel internet, helemaal als je alles door de provider aan laat leggen.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo