Bouwmaterialen

Hoe gebruik je chemische ankers?

Hoe gebruik je chemische ankers?
Chemische ankers zijn echt sterk en perfect voor klussen waar veel kracht op komt te staan. Ze maken dingen vaak nog steviger vast dan het materiaal waarin je ze plaatst. Omdat ze werken door chemische en mechanische verbindingen, duwen ze niet vooraf tegen het oppervlak waarop ze zijn aangebracht. Sommige andere ankers doen dit wel, en die zullen uitzetten en druk zetten. Dit maakt chemische ankers super geschikt voor gebruik dicht bij de randen van materialen of voor het heel dicht bij elkaar plaatsen van bevestigingspunten. Wil jij ook een chemisch anker kopen en weten hoe je deze kunt gebruiken? Lee dan verder!

Het boorgat voorbereiden

Eerst moet je goed nadenken over waar je wilt boren en zorg ervoor dat de plek droog is, want dat werkt het beste. Gebruik een goede boormachine om het gat te maken. Nadat je hebt geboord, is het heel belangrijk om al het stof en vuil uit het gat te halen, zodat het chemische anker straks goed vastzit.

De chemische ankerpasta injecteren

Nadat je het gat goed hebt voorbereid, is het tijd om de speciale lijm (de chemische ankerpasta) erin te doen. Gebruik een kitspuit om de lijm netjes in het gat te krijgen. Zorg ervoor dat je de speciale mengmondstuk gebruikt die bij de lijm zit, zodat de twee delen van de lijm goed mixen. Als je een nieuwe tube lijm opent, spuit dan eerst een beetje uit op een stukje afval totdat je ziet dat het mengsel een mooie, egale grijze kleur heeft.

De draadstang aanbrengen

Na het aanbrengen van de lijm in het gat, kun je de metalen staaf erin schroeven. Draai hem met de klok mee en stop met draaien zodra de lijm hard is geworden. Zorg ervoor dat je wacht tot de lijm helemaal hard is voordat je de staaf gebruikt om iets vast te zetten, zoals een trapleuning.(de chemische ankerpasta) erin te doen. Gebruik een kitspuit om de lijm netjes in het gat te krijgen. Gebruik het speciale mengmondstuk die bij de lijm zit, zodat de twee delen van de lijm goed mixen. Als je een nieuwe tube lijm opent, spuit dan eerst een beetje uit op een stukje afval totdat je ziet dat het mengsel een mooie, egale grijze kleur heeft.

Specifieke toepassingen

Je kunt een tv ophangen of een trapleuning bevestigen met chemische ankers, maar dan zijn er wel een paar belangrijke stappen die je niet mag overslaan om ervoor te zorgen dat alles stevig en veilig vastzit. Voor een tv zorg je dat je de plekken op de muur waar je moet boren goed aftekent en boor je de gaten een beetje groter dan de staaf die je gaat gebruiken. De gaten moeten helemaal schoon zijn voordat je de speciale lijm (chemische ankerpasta) erin doet en de staven plaatst. Hetzelfde geldt voor de bevestiging van een trapleuning: meet goed hoe hoog hij moet komen, markeer waar de steunen moeten komen, boor de gaten, maak ze goed schoon en breng dan de lijm en de staven aan.

Voordelen van chemische ankers

Chemische ankers hebben een paar flinke pluspunten vergeleken met andere manieren om dingen vast te maken. Ze zijn veelzijdig in gebruik, zetten geen druk op het materiaal waarin je ze plaatst, en ze roesten niet omdat ze de boel luchtdicht en waterdicht afsluiten. Maak jij er al gebruik van?

Ook interessant