Hoe funderingsaanzet EPB-aanvaard uitvoeren?

23 april 2012 Bron: bouw-energie.be
Hoe funderingsaanzet EPB-aanvaard uitvoeren?
De funderingsaanzet is de eerste bouwblok waarop de rest van de draagmuur wordt gebouwd. In de foto hieronder zien we een principe schema. Om de warmtestroom van binnen naar buiten te stoppen moet de funderingsaanzet ge´soleerd worden uitgevoerd. Zoniet heeft men een niet-EPB-aanvaarde bouwknoop of koudebrug. Voor niet-EPB-aanvaarde bouwknopen krijgt men strafpunten in de EPB-berekening en zal men een hoger K-peil en E-peil bekomen.


Hieronder bespreken we enkele mogelijkheden om de funderingsaanzet ge´soleerd uit te voeren.

Spouwisolatie doortrekken
Er wordt niet gewerkt met een ge´soleerde blok als eerste aanzet. In plaats daarvan trekken we de spouwisolatie minimum 0.5m meter naar onder door zodat de warmtestroom zoĺn lange afstand moet afleggen dat de funderingsaanzet als ge´soleerd kan beschouwd worden. Dit kan men natuurlijk enkel doen als er boven volle grond wordt gebouwd en er geen kelder aanwezig is.

Ge´soleerde steen als eerste bouwblok
Hier moet men erop letten dat de R-waarde van de ge´soleerde steen 2W/m2K of groter is. Ander wordt de funderingsaanzet niet als ge´soleerd beschouwd.
De R-waarde wordt als volgt berekend: R-waarde = hoogte blok(in meter) / lambda-waarde. Stel dat wee een C4/500 blok van 25cm hoog hebben, dan wordt dit R-waarde = 0.25/0.125 = 2 m▓K/W. Deze bouwblok voldoet dus nipt aan de eisen van de EPB-aanvaarde bouwblokken. Andere mogelijkheden zijn Perinsul (cellulair glas) of Marmox R2 nano.


Joris Bracke, verbonden aan E-plus engineering, is industrieel ingenieur energie beheer en is al sinds 2006 bezig met de EPB-wetgeving.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo