Isolatie

Hoe buitenmuren isoleren?

Bij nieuwbouw:
De meeste gevelmuren in ons land zijn geïsoleerde spouwmuren. Van buiten naar binnen bestaan ze uit een gevelsteen, een luchtspouw, isolatie, en een binnenmuur (een keramische binnenmuursteen, kalkzandsteen, cellenbeton of een ander materiaal).
De spouw kan ofwel volledig, ofwel gedeeltelijk worden geïsoleerd. Nadeel van gedeeltelijke spouwvulling is dat bij een gelijke muurdikte minder isolatie kan worden geplaatst.

- Bij renovatie:
Een buitenmuur na-isoleren kan op verschillende manieren:
- aan de buitenzijde van de gevel, waarna het geheel wordt afgewerkt met pleisterwerk of een andere gevelbekleding. Dit is technisch gezien de beste, maar ook de moeilijkste en de duurste oplossing. Het grote voordeel is dat het metselwerk volledig door de isolatie wordt omsloten, waardoor koudebruggen zijn uitgesloten.
- aan de binnenzijde van de gevel, met een voorzetwand. Dit is de goedkoopste en gemakkelijkste methode, maar ze heeft meer nadelen dan voordelen. Eventuele koudebruggen worden nog versterkt, en ook het risico op condensatie wordt groter.
- door middel van spouwvulling. Deze methode gaat snel en is meestal doeltreffend, althans als ze vakkundig wordt uitgevoerd. Van groot belang is ook dat eventuele resten beton of stenen in de spouwmuur vooraf zorgvuldig worden verwijderd. Zoniet wordt de gevel onregelmatig geïsoleerd en kunnen er koudebruggen en vochtproblemen ontstaan.
- Gevelsteen afbreken en heropbouwen. Dit is de duurste, maar wel een uitstekende oplossing.