Nieuwbouw

Hijsloods gebruikt bij bouw ziekenhuis

BAM en Ballast Nedam bouwen binnen een loods die elke week een verdieping omhoog klimt een 120 meter hoge kantoortoren voor het nieuwe Erasmus Medisch Centrum. De loods is doorwerktent en hijskraan tegelijk.

De hijsloods is sinds februari actief en voldoet volgens projectdirecteur Fred Reurings ruim aan de verwachting. Er kan onder alle omstandigheden worden doorgewerkt, zelfs bij windkracht 8 wist de geïntegreerde kraan de 40 ton wegende sandwichelementen omhoog te takelen. Het idee van een hijsloods is niet nieuw. De torens van Nationale Nederlanden in Rotterdam zijn op een soortgelijke wijze gebouwd, al werden daar veel minder zware geveldelen toegepast. Daarna is het concept in de vergetelheid geraakt, totdat het weer opdook in de tenderfase van de nieuwbouw van het voormalige Dijkzichtziekenhuis.

De hal, gebouwd door De Boer Civiele Technieken, klimt wekelijks met vier vijzels een verdieping omhoog en staat dan weer op een nieuw maaiveld. Hierbinnen kunnen de bouwvakkers een complete nieuwe verdieping opbouwen.

Gebaseerd op: Coubouw