Vastgoed

Het voorkeurrecht voor huurder is een ongelooflijk slecht idee

Het voorkeurrecht voor huurder is een ongelooflijk slecht idee
Brussels staatssecretaris voor Wonen Nawal Ben Hamou (PS) legt vrijdag een regelgevend initiatief voor in de Brusselse regering om een voorkeurrecht van twee maanden in te voeren voor de zittende huurder. Vanuit de vastgoedsector willen beroepsfederaties CIB Vlaanderen en Federia getuigen waarom dat moet gezien worden als één van de slechtste ideeën in jaren. Voor de volledige vastgoedmarkt, zowel het koopsegment als het huursegment.

Daar zijn tal van redenen voor:

  • De doorlooptijd van een verkooptransactie bedraagt nu al gemiddeld meer dan zes maanden. Het voorstel verlengt die periode opnieuw met twee maanden. Dat is nadelig voor zowel de verkoper als de koper. Het vermindert de dynamiek op de markt en werkt daardoor net nadelig voor de eigendomsverwerving

  • Het voorstel verliest volledig uit het oog dat er sowieso iemand benadeeld wordt in dit verhaal. Een pand kan slechts één keer verkocht worden.

  • Het voorstel beperkt de markt voor eigendomsverwerving in het Brussels gewest. Opnieuw een reden voor kopers om eerder een gezinswoning te proberen aankopen buiten het Brussels Gewest. Dit voorstel zou de stadsvlucht dus net stimuleren, terwijl de Brusselse regering er net een prioriteit van wilt maken om die af te remmen.

  • Door de verlenging van de doorlooptijd van de transactie en de extra onzekerheid die eraan wordt toegevoegd wordt het investeren in een huurwoning minder interessant. De latere verkoop wordt immers bemoeilijkt. Dat maakt het investeringsklimaat in de Brusselse huurmarkt opnieuw minder interessant. Net nu we elke investeerder en verhuurder hard nodig hebben. De Brusselse huurmarkt kreunt immers onder de hoge vraag naar huurwoningen en bijgevolg hoge huurprijzen. De Brusselse regering zou investeringen net moeten ondersteunen en interessanter maken, niet tegengaan.

  • We mogen ons op korte termijn verwachten aan een versnelling in de verkoopintenties bij verhuurders. Wie met plannen zat om te verkopen zal die immers versneld willen uitvoeren, om nog voor de invoering van het voorkeurrecht te zitten.

Ook interessant