Het verhaal van Åke en zijn warmtepomp

7 december 2017 Bron: vpr Consult
Het verhaal van Åke en zijn warmtepomp
Maak kennis met … Åke Siikavuopio. Deze kranige 80-jarige woont op een van de koudste plekken in Zweden: Naimakka, een dorpje op 235 km ten noorden van de noordpoolcirkel. Daar is hij verantwoordelijk voor het weerstation. Om de gure, donkere winterperiode wat te verzachten, besloot hij een warmtepomp te installeren. Met dit toestel kan hij zijn huis verwarmen en krijgt hij op de koudste winterdagen gezelschap van heel wat nieuwsgierige bezoekers.

Koudste dorp in Zweden

Wonen in een streek waar de temperaturen zelfs in de zomer gemiddeld slechts 11,5 °C bedragen: de 80-jarige Åke doet dat al zijn hele leven. Hij is geboren en getogen in Naimakka. Dit kleine Zweedse dorp ligt op 235 km ten noorden van de noordpoolcirkel en in de winter kan het er tot -40 °C vriezen. Sinds 1981 beheert Åke er het lokale weerstation, dat hij overnam van zijn ouders. “Hier in Naimakka is het weer zeer wispelturig”, zegt Åke. “Vandaar dat mijn weerstation voor meteorologen zo interessant is.”

Grenzeloze vrijheid

Naimakka ademt een en al winterse charme uit: eindeloze sneeuwvlakten en ongekende rust. De natuur is er nog heer en meester. Wie erheen gaat, hoeft dus niet raar op te kijken wanneer een rendier af en toe de weg verspert. Åke ervaart er een grenzeloze vrijheid: “ik ben hier mijn eigen baas. Dat kunnen er niet veel zeggen”.

Vaillant warmtepomp

Donkere, eenzame winters

Zo ver noordelijk is de hype van het toerisme naar Scandinavië nog niet doorgedrongen. Bijgevolg grenst de rust er soms aan eenzaamheid. Zeker tijdens de donkere winterdagen. Zes maanden lang dringt het daglicht dan nauwelijks tot Naimakka door. De temperaturen kunnen er dalen tot -40 °C en de sneeuw ligt constant tussen de 60 cm en 1 m hoog. Ook voor Åke weegt dat soms zwaar. Zijn trouwe viervoeter Ole, een rendier, is zijn enige gezelschap. Op het vlak van technologie is hij gelukkig bij de pinken. Niets helpt beter om de eenzaamheid tegen te gaan. “Internet is ontzettend belangrijk voor mij”, zegt Åke. “Zo kan ik met mijn zoon skypen, die een heel eind hier vandaan woont.”

Onrustwekkende klimaatverandering

Natuurlijk kijkt Åke ook tv. “En de berichtgeving over de klimaatveranderingen verontrust mij”, zegt hij. “Niet voor mezelf, maar voor mijn kleinzoon. Ik ben zelf dan wel geen wetenschapper, maar heb toch duidelijk gemerkt dat de laatste winters milder waren dan voorheen en ook de zomers waren regenachtiger, nogal koel.”

Vaillant warmtepomp

Nieuwe warmtepomp

“De natuur is mijn leven. Ik doe niets liever dan vissen, jagen … buiten zijn”, zegt Åke. “Ik vind dat we er dan ook alles aan moeten doen om de natuur te respecteren.” Zelf wou Åke alvast zijn steentje bijdragen door zijn verwarming op basis van een houtkachel en elektriciteit te vervangen door een warmtepomp. Hij liet meteen ook een koepel over het weerstation plaatsen, een gezellig warm stekje om te lezen op de allerguurste winterdagen. Extra voordeel: deze hele onderneming én de uitkomst ervan zouden zijn bezoekerscijfers aanzienlijk boosten!

Het resultaat: een dolgelukkige Åke, “want nu hoef ik geen hout meer te kappen én krijg ik heel wat bezoek over de vloer dat in Naimakka, een van de koudste plekken in Zweden, de warmte komt opzoeken!”

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo