Algemeen

Het nieuwe werken heeft ook invloed op locatie van gebouwen

In discussies over de gevolgen van het nieuwe werken wordt de nadruk gelegd op de inrichting van werkplekken en gebouwen, maar het fenomeen heeft ook invloed op de locatie van gebouwen. De ligging, bereikbaarheid en directe omgeving van gebouwen zijn van belang bij het aantrekken van medewerkers.

Een van de belangrijkste voorwaarden voor een locatie waarop het nieuwe werken plaatsvindt, is multimodale ontsluiting. Momenteel is al twee derde van dergelijke locaties gevestigd op een stationslocatie of een locatie die makkelijk bereikbaar is via het openbaar vervoer. De voorzieningen in het gebouw zijn eveneens van belang. De opkomst van het nieuwe werken vereist dat het aanbod van kantoorruimte wordt verlaagd. Daarnaast moet het mogelijk worden gemaakt om bestaande locaties te herontwikkelen, bijvoorbeeld middels slimme, nieuwe financieringsconstructies. In de VS wordt `tax increment financing' veel gebruikt.

Via parkmanagement, verenigingen van eigenaren en het verruimen van de bestemming van locaties kan de kwaliteit van huidige locaties worden verbeterd.

Gebaseerd op: Real Estate Magazine
Build for Life