Duurzaam Bouwen

Het Atlantis project: een duurzame gastvrouw voor Brussel

Dagelijks duizenden pendelaars verwelkomen aan de Westelijke kant van Brussel, dat is de rol van Atlantis, een hedendaagse stadspoort die in de eerste plaats opvalt door haar soberheid. Maar er is ook het duurzaam verhaal van het project. Atlantis kan pronken met het “BREEAM EUROPE For offices 2008”-certificaat, en dat als eerste van het Europese vasteland. Architectenbureau Cerau stond in voor het ontwerp.

Grondige aanpak

De oorspronkelijke invulling van de site van maar liefst 1,5 hectare, gaf een desolate indruk. Meer dan een slordig schare was het niet. Zo vonden onder meer een vrachtwagengarage, drie tankstations en een carwash er hun vaste stek. Het lappendeken werd verder opgevuld met opslagplaatsen en werkhuizen. Midden in deze troosteloze situatie stonden twee mooie, historische koppelwoningen die ondanks hun verval nog heel wat charme en vergane glorie uitstraalden. Vandaag zijn zij de enige getuigen van hoe het ooit was.

De miskende plek werd onder de loep genomen in het Gewestelijk Bestemmingsplan (GBP) en kreeg de stempel “Zone van algemeen belang” mee. De plek moest een opgelegde oppervlakte vrijhouden voor woningen, kantoren, een kinderdagverblijf en openbare ruimtes. Ook de aanleg van een nieuwe straat moest worden voorzien. Het voorontwerp van architectenbureau Cerau werd door het “Bureau de Recherche en Aménagement du Territoire”, kortweg BRAT, omgezet in Bijzonder Plan van Aanleg en verwierf zo een legaal karakter.

Dit Bijzonder Plan van Aanleg zette de krijtlijnen uit. De bouwheer, de Brusselse projectontwikkelaar Codic, vroeg het architectenbureau Cerau, in samenwerking met DSW Architects, een eerste ontwerp te maken. De invulling van de opgelegde architectuur- en landschapsregels was een gefundeerde evenwichtsoefening, in nauw overleg met de bouwheer, de architecten en de gemeente Sint-Agatha-Berchem.

Lees verder op Architectura.be