Architectuur

Herzog & de Meuron ontwerpt kinderziekenhuis

Herzog & de Meuron heeft het ontwerp gemaakt van een nieuw kinderziekenhuis in Zürich. Het ziekenhuis krijgt twee gebouwen met daarin de medische ruimtes en een onderzoekscentrum.

Omdat het ziekenhuisgebouw in zowel het materiaalgebruik als de vorm kindvriendelijk moest zijn, besloten Herzog & de Meuron het thema natuur aan te houden voor het ontwerp. Het drie verdiepingen tellende hoofdgebouw op de kinderziekenhuiscampus wordt gebouwd rond diverse kleine binnenplaatsen, die voor de patiënten en bezoekers worden ingericht. De grootste van deze binnenplaatsen is cirkelvormig van aard en huisvest een kleine tuin.

Als belangrijkste materiaal is hout gekozen, dat zowel voor het exterieur als het interieur wordt gebruikt. Het hout zorgt voor een wat meer huiselijke sfeer voor de kinderen en het refereert aan het uiterlijk van de omgeving waar het ziekenhuis zich in bevindt, legt het bureau uit.

Elke etage van het hoofdgebouw heeft een eigen functie. Op de begane grond bevinden zich de behandelruimtes, de laboratoriumkamers, de apotheek en het restaurant. De eerste etage is bestemd voor de kantoren van de doktoren. Op de bovenste etage worden de verschillende afdelingen van het ziekenhuis gehuisvest.

Lees verder op Architectenweb.nl