De eurozone beleeft een economische heropleving, maar die verloopt erg traag en blijft erg zwak. Dat staat in een onderzoek van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling.
Na de zware crisis van de voorbije jaren lijkt de eurozone er weer bovenop te krabbelen, maar dat proces verloopt moeizaam, aldus de OESO. Dat zal ook zo blijven, want de volgende twee jaar zou de groei in de eurozone schommelen tussen 1,5 en 2%.
De OESO sluit niet uit dat sommige Europese banken nog staatssteun nodig zullen hebben en bovendien moeten de overheden werk maken van financiële regulering en regelmatige stresstests.
Toch zullen de eurolanden vanaf volgend jaar vooral hun eigen financiële huishouding in orde moeten brengen. Ook dat zal een effect hebben op de economische groei. Hoe dan ook blijft het terugdringen van de begrotingstekorten de absolute prioriteit van de landen van de eurozone, aldus de OESO.
Die organisatie vraagt overigens dat er in de toekomst vooral werk wordt gemaakt van een economisch en monetair beleid van de Europese Unie en de eurozone, waar dat nu nog veel te veel in handen is van de nationale overheden.
Ook vraagt de OESO dat er sancties komen tegen de eurolanden zoals Griekenland, Ierland en anderen die de afsrpaken inzake begroting en schulden niet naleven.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam