Nieuwbouw

Helft bouwwerven gesloten na controleactie inspectie

Het is slecht gesteld met de veiligheid op de Belgische bouwwerven. De Arbeidsinspectie heeft vorige week een controleactie gehouden op 350 bouwwerven in België. De klemtoon van de actie lag op zware inbreuken die aan de oorsprong liggen van zeer zware tot dodelijke ongevallen. De focus lag hierbij op de kleine werven en de veiligheid van steigers en valgevaar. De helft van de gecontroleerde werven werd na inspectie stil gelegd vanwege inbreuken op de veiligheid. In vijf gevallen werd een proces-verbaal opgesteld voor het gerecht. Slechts twintig procent van de werkgevers was in orde, dertig procent kreeg een schriftelijke waarschuwing.

De resultaten zijn "zo goed als identiek" aan die van drie gelijkaardige acties in 2013. Volgens de Arbeidsinspectie moet de sector daarom dringend geresponsabiliseerd worden. Een sensibilisatie- en preventiecampagne vanaf eind september gedurende een jaar wordt daarom toegejuicht. Deze actie was een soort "nulmeting", in het najaar van 2016 volgt een tweetal nieuwe "bliksemacties", klinkt het.

Ook wijst de Arbeidsinspectie op de "malaise" in de bouw, met de "omvangrijke tewerkstelling van zelfstandigen onder het statuut van meewerkende vennoten en van werknemers tewerkgesteld in het stelsel van de Europese detachering".

De bouwsector is verantwoordelijk voor meer één op de vier dodelijke ongevallen in België. Een vijfde van de ongevallen is te wijten aan een val.

Ook interessant