Algemeen

Hele woonwijk tegen de vlakte

De Rotterdamse buurt Nieuw Crooswijk gaat vanaf eind volgend jaar in z'n geheel tegen de vlakte, om plaats te maken voor nieuwe, veelzijdige woningbouw, doorkruist door ruime straten en groene lanen.

Ruim 1800 van de 2100 bestaande woningen moeten de komende jaren verdwijnen. Slechts een klein aantal huizenblokken met in totaal 250 relatief nieuwe woningen, blijft gespaard. Met de reusachtige sloop- en nieuwbouwoperatie wordt Nieuw Crooswijk direct de grootste binnenstedelijke bouwput van ons land. De rigoureuze nieuwbouwplannen werden gepresenteerd in het voorlopige stedenbouwkundige Masterplan voor Nieuw Crooswijk, dat in opdracht van het Woningbedrijf Rotterdam (WBR) is opgesteld door architectenbureau West8. De bedoeling is dat de gehele wijk tussen de rooms-katholieke begraafplaats en de algemene begraafplaats in verschillende fases wordt gesloopt en opnieuw wordt opgebouwd.

Oud en slecht

De belangrijkste reden voor de grootscheepse herbouw is dat de meeste van de rond 1920 gebouwde huizen niet meer aan de hedendaagse eisen voldoen. Ze zijn te klein en de bouwkundige staat is slecht. Verder zijn de straten nauw en donker en is er voor de kinderen in de wijk nauwelijks speelgelegenheid.

Bovendien streeft de gemeente Rotterdam naar een evenwichtiger samenstelling van het woningaanbod en daarmee van de bevolking in de wijk. Daarom is er in de plannen voor Nieuw Crooswijk behalve voor 700 sociale huurwoningen veel ruimte gereserveerd voor koopwoningen in het middeldure en dure segment (170.000-300.000 euro). Het aandeel sociale in de woningbouw in de wijk wordt daarmee teruggebracht van 95 procent tot ongeveer eenderde.

Bestuursvoorzitter Frans Erkens van het Woningbedrijf Rotterdam, de corporatie die eigenaar is van 95 procent van de woningen in het gebied, is enthousiast over de voorlopige plannen. "De toekomst van Nieuw Crooswijk ziet er prachtig uit. Ik benijd de mensen die er straks gaan wonen. "

De huidige bewoners van de wijk krijgen tot 16 maart de gelegenheid, hun visie te geven op de plannen van het WBR. De bedoeling is dat in de loop van dit jaar de eerste bewoners worden uitgeplaatst. Vanaf 2006 zou dan kunnen worden begonnen met het slopen en herbouwen van de eerste panden, aan het zogenaamde 'Klein Trapezium' op de hoek van de Boezemlaan en de Crooswijkseweg.

Als alles volgens plan verloopt worden in 2015 de laatste nieuwbouwwoningen opgeleverd.
Build for Life