Algemeen

Heijmans neemt deel Duitse bouwgigant over

“Duidelijk dat ons bedrijf ondergebracht moest worden bij een groot concern. Een sterke onderneming die voor perspectief zorgt”, aldus directeur C. Schipper van Dubbers Malden. “Dat we uitgerekend bij Heijmans komen, kan geen verrassing zijn. Onze wereld is vrij klein en deze combinatie lag voor de hand. Dubbers Malden werkt al twintig jaar goed samen met Heijmans. Onder andere bij de brug over de Waal te Zaltbommel”.

Volgens opgave van Heijmans realiseerde Dubbers Malden vorig jaar met 110 medewerkers een omzet van 30 miljoen euro. Directeur Schipper gaf twee maand geleden een productie van 36,4 miljoen en een personele sterkte van 125 mensen aan. “De cijfers zijn maar net hoe je er tegenaan kijkt. De overname zal voor ons bedrijf in ieder geval geen negatieve effecten hebben”. Dubbers Malden is gespecialiseerd in de bouw van kunstwerken (bruggen en tunnels) en funderingen in Nederland. Na de overname gaat het bedrijf deel uit maken van de divisie Heijmans Beton- en Waterbouw.

Gelijktijdig met Dubbers Malden koopt Heijmans Franki Grundbau uit Hannover en de vestiging Grafenwöhr van Philipp Holzmann. Franki is gespecialiseerd in funderingen en betonconstructies. De omzet van het bedrijf bedroeg vorig jaar 40 miljoen euro. Bij de onderneming zijn 160 medewerkers aan de slag.

De vestiging Grafenwöhr concentreert zijn activiteiten in Beieren en treedt op als dienstverlener aan Amerikaanse legereenheden in Duitsland. Het bedrijf boekte met 130 medewerkers een omzet van 20 miljoen euro.

Curator Hermann raakt bij de afwikkeling van de in staat van faillissement verkerende bouwreus Philipp Holzmann in tijdnood. Slechts tot het eind van deze maand zijn de lonen van de werknemers gegarandeerd. De ondernemingsraad van het bedrijf is met de bewindvoerder in gesprek over de oprichting van een vennootschap die minimaal een jaar lang onderdak moet bieden aan het personeel. De wens tot oprichting van het personeelsbedrijf heeft Heijmans in de kaart gespeeld. Voor de verkoop van Grafenwörth stelt de bewindvoerder als voorwaarde dat het Duitse kernbedrijf van Holzmann behouden blijft. De tussen Heijmans en Hermann overeengekomen intentieverklaring was woensdagmiddag nog niet getekend.

Het Mannheimer concern Bilfinger Berger verwacht dat binnen twee maanden overeenstemming wordt bereikt over de verkoop van de Amerikaanse Holzmanndochter Jones. Of het bedrijf in Duitse handen blijft is de vraag. Bestuursvoorzitter H. Bodner van Bilfinger ziet een tweede kaper op de kust. De verkoopprijs van Jones wordt geraamd op 200 tot 300 miljoen dollar. Het succes van het Amerikaanse concern slaat neer in een stijgende omzet van momenteel 3,3 miljard dollar. Bilfinger Berger is eveneens geïnteresseerd in de attractieve dienstverlener Holzmann Service-Gesellschaft met een omzet van 200 miljoen euro.
Build for Life