Algemeen

Heijmans grijpt weer naast Holzmanndochter

Ondanks een principe-akkoord over de verkoop van het bedrijf, grijpt Heijmans naast Holzmanndochter Grafenwöhr. Eerder miste Heijmans al het kernbedrijf van Holzmann en Dubbers Malden, dat onverwacht in handen kwam van Dura Vermeer.

Grafenwöhr is een bedrijf dat zich - onder regie vanuit Frankfurt - in hoge mate zelfstandig concentreert op het onderhoud en de renovatie van de eensluidende Amerikaanse legerplaats in Noord-Beieren. De omzet van de onderneming met honderd medewerkers is met 20 miljoen euro relatief klein maar het rendement juist bijzonder hoog.

“Ongelooflijk, de opstelling van curator Hermann”, verwondert zich bestuursvoorzitter J. Janssen van Heijmans. “Van het begin af aan hebben we onze randvoorwaarden duidelijk gemaakt. Telkens weer is geprobeerd ons nieuwe concessies te laten doen. In de overtuiging blijkbaar dat - omdat Heijmans toch al zo veel geïnvesteerd had - ook de aanvullende eisen nog wel gehonoreerd zouden worden. Geen sprake van dus. In ons jaarverslag is nota bene door iedereen te lezen welke voorwaarden we aan onze overnames stellen.”

Volgens Janssen is curator O. Hermann door het mislukken van de vergevorderde onderhandelingen over het kernbedrijf van Philipp Holzmann danig in zijn wiek geschoten. “Blijkbaar wordt ons nu niets meer gegund.”

Terwijl voor curator Hermann de tijd steeds meer dringt omdat steeds meer medewerkers en opdrachtgevers de wijk nemen, is voor het kernbedrijf van Philipp Holzmann nog steeds geen koper gevonden. Een groot succes echter is het onderdak brengen van dienstverlener HSG, een van de kroonjuwelen van Philipp Holzmann. Het bedrijf is gespecialiseerd in het technische gebouwenmanagement en realiseerde vorig jaar een omzet van 175 miljoen euro. Het aantal medewerkers slonk in een jaar tijd van 2400 tot nog 1950. De in 1988 opgerichte onderneming staat te boek als een solide bedrijf. Slechts vijf procent van de opdrachten kwam van het moederbedrijf.

Nieuwe eigenaar van HSG, dat met vijftien vestigingen over een hecht netwerk ion Duitsland beschikt, is de Mannheimer bouwer Bilfinger Berger. Het concern werpt zich steeds meer op als specialist in de technische dienstverlening. Na de overname verwachten de Mannheimers in het segment een omzet te realiseren van meer dan een miljard euro. De Britse investeringsmaatschappij 3i heeft krachtige pogingen gedaan HSG in te lijven.

Na de succesvolle aankoop van HSG lijkt Bilfinger Berger de beste kandidaat om de attractieve Amerikaanse Holzmanndochter Jones .