Algemeen

Heijmans aast op brokken Holzmann

“Heijmans heeft interesse in alle Europese activiteiten van Holzmann voor zover die binnen onze eigen aandachtsvelden vallen. Als ze maar gezond en winstgevend zijn”, aldus woordvoerder F. van Lith. “Mochten de gesprekken leiden tot kleinere acquisities, dan worden de aankopen uit eigen middelen betaald. Komt overeenstemming tot stand over grote onderdelen dan is extra financiering noodzakelijk. Nee, nee. We gebruiken niet het geld dat we klaar hadden liggen voor de overname van HBG.”

De gesprekken met curator O. Hermann zijn in een dusdanig concreet en vergaand stadium dat Heijmans zich gisteren verplicht voelde een ad hoc-mededeling uit te geven. In het weekeinde gonsde Frankfurt van de geruchten over hele legioenen Nederlanders die op bezoek kwamen bij Holzmann. Van Lith verwacht dat de gesprekken in de loop van deze week al tot een afronding komen.

Heijmans geeft nadrukkelijk aan geen interesse te hebben voor de - winstgevende - activiteiten van Holzmann in Amerika. In de eerste drie kwartalen van vorig jaar groeide de buitenlandse omzet van Holzmann met 34 procent tot 3,1 miljard euro. Gelijktijdig daalde op thuismarkt Duitsland de bedrijvigheid met 23 procent tot een waarde van nog 950 miljoen euro. In zijn glorietijd kort na de Val van de Berlijnse Muur was Holzmann met 50.000 medewerkers en 7 miljard euro omzet het grootste bouwconcern van Duitsland. Eind negentiende eeuw bouwden de Holzmänner -destijds al grote specialisten op het terrein van de railinfra - het Centraal Station in Amsterdam.

De verliezen van Holzmann over 2001 zijn door een dramatisch slecht verlopen vierde kwartaal opgelopen tot 237 miljoen euro. Aan het concern kleeft bovendien een schuldenlast van tenminste anderhalf miljard euro. De 20 kredietverschaffende banken van het Frankfurter concern weigerden twee maanden geleden het tot op het bod uitgeklede concern met verdere financiële injecties op de been te houden, waarna zich snel de eerste kapers op de kust meldden. Bilfinger + Berger en Hochtief hebben vooral interesse in de Amerikaanse dochters Jones en Lockwood Greene. Strabag en Basalt azen beide op wegenbouwer Deutsche Asphalt. Ook de Franse bouwer Vinci mengt zich in het strijdgewoel om de erfenis van het in 1999 ternauwernood door kanselier Gerhard Schröder van de ondergang geredde concern.

Op de Frankfurter beurs schoot de koers van Holzmann 55 procent omhoog tot een waarde van 2,51 euro. In Amsterdam moest Heijmans 1,4 procent inleveren tot het niveau van 26,85.
Build for Life