Algemeen

Havenbedrijf opent uniek multimediaal infocentrum

Vanaf 5 februari komt de haven opnieuw naar de stad. Op het Eilandje, aan de voet van het nieuwe Museum aan de Stroom, opent het Havenbedrijf zijn Havenpaviljoen dat gratis toegankelijk is. Blikvanger is een reuzegroot projectiescherm waarin filmbeelden en geluiden je onderdompelen in de haven en je het gevoel geven alsof je er echt aanwezig bent. "Met dit Havenpaviljoen willen we de haven opnieuw binnen handbereik van de Antwerpenaar brengen", zegt havenschepen Marc Van Peel. "De 360° film belooft de bezoeker een ervaring die hij niet snel zal vergeten".

Wat kan je allemaal beleven?

1. Een unieke film
Centraal in het paviljoen staat een 360°-projectiescherm met beelden uit de haven1. De filmbeelden bieden de bezoeker een blik achter heel wat deuren die normaal gezien gesloten blijven. Je zal ogen tekort hebben, beelden komen zowel voor als achter je op je af. Auto's rijden uit een boot, een binnenschip vaart in de sluis, de douane scant goederen, kledij wordt op kapstokken gehangen. De film duurt een kwartier en wordt permanent vertoond. De beelden worden vergezeld van geluiden uit de haven, wat voor een complete beleving van de haven zorgt.

2. Informatieschermen
Rond de film zijn ook een aantal interactieve schermen voorzien. Daar vinden bezoekers uitleg over de beelden die ze tijdens de film hebben gezien. Op die manier kan iedereen zelf het perspectief kiezen van waaruit hij bepaalde delen van de film opnieuw wil beleven en kan iedereen de haven op zijn tempo (her)ontdekken. Deze aanraakschermen laten de bezoeker toe om zelfstandig te bladeren door een infomenu dat uitleg over de hedendaagse haven biedt.

3. Live beelden uit de haven
In het MAS Havenpaviljoen komen ook rechtstreekse beelden uit de haven binnen. Als straks de grootste containerschepen de haven binnenvaren zal je dat kunnen meemaken vanuit deze ruimte. Ook de radarbeelden, die alle posities van de schepen weergeven, zullen zichtbaar worden gemaakt. Op de facebookpagina en de website wordt dit aangekondigd.

4. Havenkaart
Een andere attractie is de havenkaart op de vloer met een diameter van zes meter. Bezoekers ontdekken er hoe uitgestrekt de haven is, zeker in vergelijking met de Antwerpse binnenstad.

5. Havenfamilie
Het MAS Havenpaviljoen wordt bovendien de digitale thuisbasis van een Antwerpse havenfamilie. De opa is een voormalige matroos die met zijn zeemansverhalen zijn twee kleinkinderen de liefde voor de haven meegaf. Zoonlief werkt als kraanmachinist, de schoondochter werkt bij een expediteur. De hele familie ademt als het ware de haven. Zij geven info en weetjes mee en leiden de bezoekers thematisch door de haven."We kunnen ons geen betere ambassadeurs van onze haven voorstellen", voegt Van Peel toe.

Het MAS Havenpaviljoen is een ontwerp van Crepain Binst Architecture, dat samen met Maverick ICS de architectuurwedstrijd won die het Havenbedrijf in 2009 uitschreef voor de inrichting van dit paviljoen. Het concept voor het centrale cilinderscherm werd gebaseerd op de talloze silo's de je bij de chemiebedrijven in de haven ziet. Voor Crepain Binst werd de realisatie van het paviljoen een echt huzarenstukje: "Het paviljoen is een doorgedreven, architecturale evenwichtsoefening waar omgeving, architectuur, interieur, techniek en multimedia naadloos samensmelten alsof het slechts één discipline betreft", aldus Luc Binst.

Opvallend element in het hele paviljoen is dat de koeling ervan zal gebeuren met water dat uit het nabijgelegen Willemdok wordt gepompt. Dit is niet alleen een zeer duurzame en milieuvriendelijke maatregel, maar is bovendien bijzonder efficiënt. Het water wordt naar een warmtewisselaar gepompt waarin de warmte uit de ruimtes wordt uitgewisseld met het dokwater. Deze installatie zal geen effect hebben op de temperatuur van het dokwater.

Het Havenbedrijf, een van de vier founders van het MAS, koos de locatie van het paviljoen niet zomaar. Het MAS Havenpaviljoen is gelegen op het Eilandje, op een centraal punt tussen de stad en de haven. Een bezoek aan het Havenpaviljoen kan je zo mooi combineren met de zesde verdieping van het MAS die helemaal in het teken staat van de Antwerpse haven. Wanneer je hierna de smaak van de haven te pakken hebt, sta je in een mum van tijd in de echte haven.

Praktisch: het MAS Havenpaviljoen opent de deuren voor het grote publiek tijdens een openingsweekend op 5 en 6 februari. Bezoekers maken tijdens dit weekend kans op tal van mooie prijzen. Hoofdprijs is een helikoptervlucht over de haven. Na dit weekend is het paviljoen geopend van dinsdag tot en met zondag, telkens van 9.30 tot 17.30 uur. Toegang tot het paviljoen is gratis.
Build for Life