Duurzaam Bouwen

Hasselt neemt Solar bank van Stradus Infra in gebruik

Hasselt nam zopas als eerste Belgische stad een Solar bank van Stradus Infra in gebruik. De bank is voorzien van geïntegreerde zonnepanelen en maakt het mogelijk mobiele telefoons, tablets, laptops en zelfs elektrische fietsen eraan op te laden. Schepen van Energie en Duurzaamheid Joost Venken gelooft in het toenemend succes van dergelijk straatmeubilair en mogelijk komen er snel extra banken bij in Hasselt.

Het gamma Solar straatmeubilair is een collectie zitbanken en tafels voorzien van geïntegreerde zonnepanelen die het opgevangen zonlicht omzetten in groene energie, die op haar beurt ingezet kan worden voor het opladen van mobiele telefoons, tablets, laptops en zelfs elektrische fietsen. Stad Hasselt, eind vorig jaar nog uitgeroepen als ‘smartest city’ van het land, nam recent als eerste Belgische stad een Solar bank in gebruik.

Sensibiliserend

De bank kreeg een plaats in het Stadspark van Hasselt. Tijdens de voorstelling in het Theatercafé op woensdag 23 maart bleek Hasselts schepen van Energie en Duurzaamheid Joost Venken zeer enthousiast over de toepassing. “Als Hasselt het in de toekomst van hernieuwbare energie moet hebben, dan zal het die in de eerste plaats moeten halen uit de zon”, stelde hij. “Het initiatief is vooral sensibiliserend bedoeld. Meer nog dan een massa aan folders geeft zo’n bank aan tot wat je met zonne-energie allemaal in staat bent. Anderzijds is er natuurlijk ook het volume: zonnepanelen kunnen tegenwoordig op grote schaal geïntegreerd worden tegen relatief voordelige prijzen. Telkens gaat het om lokaal geproduceerde energie met een zo direct mogelijke afname.”

Lees verder op Architectura

Ook interessant