Nieuwbouw

Blauwe Boulevard in Hasselt breidt uit met Quartier Bleu

Chateaux Real Estate en Matexi roepen samen met de stad Hasselt een gloednieuw stadsdeel in het leven: Quartier Bleu, een bijkomend residentieel en commercieel aantrekkingspunt voor de Stad van de Smaak. Dankzij de ligging langs het kanaal wordt Quartier Bleu niet enkel een troef voor het stadsimago, maar ook voor het leven van elke Hasselaar. Het nieuwe stadsdeel brengt wonen, sfeer, jobs en parking naar Hasseltse Kanaalkom

Ode aan het leven in Hasselt

Projectontwikkelaars Chateaux Real Estate en Matexi presenteren hun nieuwste project aan de Kanaalkom als een ode aan het leven in Hasselt. “Al jarenlang dromen we samen met onze architecten over de meerwaarde die deze ontwikkeling kan betekenen voor Hasselt”, verklaren Philippe Onclin, eigenaar van Chateaux Real Estate, en Tom Van Becelaere, Business Unit Manager Limburg bij Matexi, in koor.

Dat project is nu in volle uitvoering: Quartier Bleu wordt een plaats waar wonen, genieten, shoppen en werken samenvloeien. “Aan het water krijgt Hasselt een extra ziel en een nog groter stadshart. Zowel Hasselaren als bezoekers kunnen genieten van een gezellige stedelijke sfeer binnen een kwaliteitsvolle omgeving”, gaan Onclin en Van Becelaere verder.

Waarom Quartier Bleu?

De projectzone is gelegen binnen het ruimere gebied rond de Kanaalkom, dat in het Bijzonder Plan van Aanleg ‘De Blauwe Boulevard’ wordt genoemd. “Als ontwikkelaar zochten wij naar een naam die dit subgebied in al haar facetten kon vertegenwoordigen. De naam moest appelleren aan de Blauwe Boulevard, maar ook internationale allure hebben en passen bij het DNA van dit gebied. ‘Quartier Bleu’ stipte alle vereisten aan”, aldus Philippe Onclin.

Hasselt aan het water

Burgemeester Hilde Claes is zeer tevreden dat het project er komt: “Quartier Bleu geeft de stad waar we allemaal zo fier op zijn een nieuwe boost. De site creëert ademruimte vlakbij het centrum en geeft Hasselt een sterk elan.” Het kanaal wordt het identiteitsbepalend element én de binding met de binnenstad. Quartier Bleu brengt het water daadwerkelijk tot in de stad.

Zo enten ontwikkelaars Matexi en Chateaux Real Estate samen met de stad Hasselt zich op de filosofie van befaamde grootsteden zoals Barcelona, Berlijn, Kopenhagen, New York, Parijs, Lyon … en krijgt ook Hasselt een gezicht aan het water.

Blauwe Boulevard in Hasselt breidt uit met Quartier Bleu

Toegangspoort tot de stad met hypermoderne parking

Quartier Bleu zal de nieuwe toegangspoort tot het stadscentrum vormen en een natuurlijke doorstroom tussen de Blauwe Boulevard en het stadscentrum creëren. Of je er nu voordelig komt parkeren, een koffie drinken of shoppen: een dagje Hasselt begint of eindigt weldra in Quartier Bleu.

Vlak onder dit nieuwe stadsdeel komt een veilige en hypermoderne luxeparking met betaalbare tarieven. “Tweeduizend hoognodige parkeerplaatsen zullen hier voorzien in de groeiende parkeerbehoefte van Hasselt”, gaat burgemeester Hilde Claes verder.

Blauwe Boulevard in Hasselt breidt uit met Quartier Bleu

Wonen, shoppen en horeca

Quartier Bleu belooft chique en gezellig wonen in een mooie open ruimte langs het water. De volgende jaren zullen er een achttal residenties uit de grond rijzen. De pleintjes en bomenrijen worden zo vormgegeven dat ze rust uitstralen en bijdragen aan de uitgesproken identiteit van Quartier Bleu.

Op de luwe binnenpleintjes, dikwijls gedeeltelijk omsloten, zal het (zomerse) stadsleven zich afspelen. In deze publieke en deels groene ruimten zal zich een gezellige ‘drukte’ ontwikkelen met toch een zekere discretie en gereserveerdheid. Philippe Onclin: “Quartier Bleu ademt Hasselt!”

Stadsoase

In deze nieuwe stadszone zal er tevens plaats zijn voor moderne winkels, restaurants en bistro’s. “De toekomstige bewoners zullen in deze stedelijke context kunnen genieten van een rustige en klassevolle omgeving.”

Centraal in de stadsoase wordt een sfeervol plein ingericht, met een ruime trapverbinding naar het water. De moderne fietsers- en voetgangersbrug over het water zal de verbinding maken tussen beide oevers en is zowat het sluitstuk van het project.

Blauwe Boulevard in Hasselt breidt uit met Quartier Bleu

“De stad als levend wezen”

Hasselt eren met een organisch nieuw stadsdeel was volledig in lijn met de uitgesproken visie van lead-architect Alfredo De Gregorio: “Deze verlaten en vervallen zone nieuw leven inblazen, was onze grootste drijfveer.”

Multifunctionele binnenstedelijke projecten zijn dan ook de specialiteit van architectenbureau De Gregorio & Partners uit Tongeren/Maastricht. “We behandelen de stad als levend wezen en gaan bij iedere opdracht op zoek naar stedelijke eigenheid om tot de beste ruimtelijke compositie te komen.”

Zuiderse passie

Eerst werd gekeken naar de Kanaalkom als geheel. Dankzij eerdere opdrachten in dit gebied kon De Gregorio een hiërarchie inbouwen. “Quartier Bleu is de kers op de taart van het kanaalkomgebied met méér detaillering en sterker uitgesproken stijlelementen.” De nieuwe promenade wordt uitgevoerd in natuursteen.

Op initiatief van hoofdarchitect De Gregorio werd het gerenommeerd architectenbureau Antonio Citterio, Patricia Viel and Partners uit Milaan betrokken. Citterio voert architectuuropdrachten uit over de hele wereld en weet als geen ander de Italiaanse ‘gecontroleerde passie’ in zijn ontwerpen te integreren.

Een nieuwe troef

Quartier Bleu maakt deel uit van het algemene ontwikkelingsplan van de Hasseltse Blauwe Boulevard. “Als ‘Stad met een plan’ heeft Hasselt een duidelijke toekomstvisie voor ogen”, stelt schepen van Ruimtelijke Ordening Tom Vandeput.

De herbestemming van de oude site van discotheek Versuz en het verlengde daarvan, zal een cruciale economische en belevingsvolle meerwaarde aan de stad geven. “Nog meer Hasselt om samen van te genieten!”

Waterweg, hinder weg

De ontwikkelaars staan, met medewerking van de scheepvaart, in voor een vlotte vertaling van de ‘Minder hinder’-filosofie naar verkeersomleidingen en werfverkeer: “We transporteren zo veel mogelijk via het water: drie vrachtschepen per dag zullen de gronden afvoeren. Dit is niet enkel een stille oplossing, maar vooral ook een sterke investering in duurzaamheid. Eén boot vervangt maar liefst 66 vrachtwagens”, aldus Tom Van Becelaere van Matexi. Dat komt neer op zo’n 27 000 vrachtwagentransporten minder op de weg tijdens de looptijd van het project, wat een zeer positieve impact op de ecologische voetafdruk van Quartier Bleu zal hebben.

Dankzij de 21 meter lange brug (waarvan 5 meter overkraging boven het kanaal) ter hoogte van het voormalige Sanibri kunnen geladen vrachtwagens achterwaarts lossen in een vrachtschip. Deze brug is 5,20 meter breed en bestaat uit 3 prefab-delen met een gezamenlijk gewicht van 53,45 ton. Hierdoor zal het doorgaand verkeer op de Slachthuiskaai – evenals de rust van de buurtbewoners – niet verstoord worden. De ontwikkelaar zorgt er samen met de stad Hasselt voor dat er geen vrachtverkeer in de Armand Hertzstraat en de achterliggende wijk zal plaatsvinden. Verder voorziet de ontwikkelaar een propere werfafsluiting met dichte panelen om visuele- en geluidshinder te minimaliseren.