Nieuwbouw

Eerste spadesteek voor project 'Zuidzicht' in Hasselt

Op vrijdag 20 april stak Hasselts burgemeester Hilde Claes de eerste spade in de grond voor de werken van Zuidzicht. Zuidzicht is een luxueus woonproject, ontworpen door BUROII & ARCHI+I, aan de toekomstige Blauwe Boulevard in Hasselt. De vier bouwblokken van Zuidzicht omvatten zo’n driehonderd appartementen met telkens drie commerciële ruimtes op de benedenverdieping en een penthouse op het dak.

De beleving aan het water staat voor BUROII & ARCHI+I bij dit project centraal. ‘Zuidzicht’ moet de voormalige industriële site namelijk omtoveren tot een mediterraanse woonbestemming. Zon is daarbij onontbeerlijk. Het project heeft zijn naam dan ook niet gestolen. De appartementen zijn naar het zuiden gericht om zoveel mogelijk licht binnen te laten. En door de schuin gedraaide bouwblokken heeft maar liefst negentig procent van de appartementen zicht op het water. Via frameloos glas en ruime leefterrassen kunnen de inwoners optimaal van dat uitzicht genieten.

Een zuiders bouwproject aan het water, dat smeekt om marmer. Maar traditioneel Carrara-marmer bleek niet bestand te zijn tegen het Belgische klimaat. Vandaar dat de architecten kozen voor wit gepolijst beton met een marmerachtige uitstraling, makkelijker te onderhouden en weerbestendiger dan echt marmer. Naast de kleur referreert ook de vorm van de gevel naar het water. “De golvende witte banden stromen als het ware mee met het water en roepen de sfeer op van een jachthaven”, aldus Pieter-Jan Vermoortel van BUROII & ARCHI+I. En inderdaad, wie goed kijkt, ontwaart in het ontwerp de contouren van een luxejacht. BUROII & ARCHI+I haalde daarvoor de mosterd bij de Marco Polo-toren van Behnisch Architekten in ‘Hafencity’ te Hamburg.

Lees verder op Architectura.be