Interieur

Hansgrohe AG vernietigt 10.000 Raindance-piraatkopieën

“Kwaliteitsproducten worden maar al te vaak op illegale wijze gekopieerd – en dat is een echt twijfelachtige eer. Producten die door Hansgrohe AG worden gemaakt – kranen, douchekoppen, zelfs volledige douche- en wellness-systemen – worden ook illegaal gekopieerd en op de markt gebracht onder onze naam. De piraten imiteren niet alleen het ontwerp van het product; ze bootsen zelfs onze productverpakking, onze logo’s en lettertypen na om de uitstekende reputatie en het positieve imago van het Hansgrohe-merk uit te buiten.”

“Wat een koopje lijkt, kan als snel uitdraaien op een financiële aderlating voor de consument”

“Het genot van een douche is afhankelijk van bijvoorbeeld een douchekop die niet lekt of in de verkeerde richting water in de badkamer rondspuit, en van de algemene betrouwbaarheid van het product. Toch worden goedkope douchekoppen vaak met minderwaardige materialen gemaakt. Soms zijn de synthetische materialen niet met elkaar verenigbaar, zijn de productietoleranties van bepaalde onderdelen te groot om goed te passen, of zijn de materialen gewoon niet sterk genoeg. Het resultaat plaatst al vlug een domper op een ontspannend ochtendritueel: de verkwikkende omschakeling van koud naar warm water kan bepaalde soorten synthetische materialen vervormen, waardoor de douchekop kan gaan lekken, het schakelmechanisme voor de verschillende sproeipatronen defect kan raken en kiemen en bacteriën zich gaan nestelen op plaatsen waar de dichtingen niet in orde zijn. Of een materiaaldefect kan de gevoelige draadverbinding doen breken wanneer de handdouche in de houder wordt bijgeregeld. Of er treedt irritatie op wegens verkeerde stralen doordat de verbinding tussen de doucheslang en de douchekop niet goed past ten gevolge van een gebrekkige mal. Douchekoppen uit het Verre Oosten geven ook aanleiding tot onaangename verrassingen als men de kalkafzetting van de douchekop probeert te verwijderen: de siliconennippels kunnen afbreken of barsten, omdat de fabrikanten in China vaak niet over de nodige knowhow beschikken om met silicone om te gaan."

"Namaakproducten kunnen letsels veroorzaken of andere gezondheidsrisico’s inhouden”

“De makers van kopieën van onze douchestangen hopen dat ze door hun lage kosten concurrerend zijn. Daarom is hun investering in de kwaliteit van de producten en het productieproces verwaarloosbaar. Meestal zijn ze er gewoon niet in geïnteresseerd dat er geen schadelijke stoffen tijdens de productie vrijkomen of later uitlogen. Bij goedkope kopieën is het perfect mogelijk dat ze resten bevatten van bijtend chroomzuur aan de binnenzijde of zelfs aan de buitenzijde, dat dan tijdens het douchen in contact kan komen met de huid. Het is ook mogelijk dat met goedkope kopieën die in de badkamer en de keuken worden gebruikt, stoffen zoals lood een gezondheidsrisico worden als het water wordt gebruikt om te drinken, om voedingswaren te spoelen of om de tanden te poetsen.

In de douche kan het gegalvaniseerde oppervlak zelf – dat als beschermlaag bedoeld is – problemen veroorzaken: vaak is deze gegalvaniseerde laag te dun of bevat ze insluitingen en onzuiverheden. Frequente temperatuurschommelingen tijdens het douchen kunnen ongewenste chemische processen in gang zetten, waardoor de oppervlakken beginnen af te pellen en er scherpe randen kunnen ontstaan. Deze gebrekkige beschermlagen op piraatdouches zijn ook veel gevoeliger voor huishoudelijke reinigingsproducten dan de beschermlaag van het echte merkproduct.

“Diefstal van intellectuele eigendom schaadt de economie en veroorzaakt banenverlies”

“Hansgrohe AG investeert jaarlijks tussen de 2 en 3 miljoen euro om de producten en ideeën van het bedrijf te beschermen en om de strijd aan te gaan tegen diefstal van industriële eigendom en de productie van goedkope kopieën. De economische schade door productpiraterij bedraagt momenteel naar schatting 3% van onze nettoverkoop.
Met andere woorden: dit betekent dat het creëren van nieuwe werkgelegenheid bij Hansgrohe – en het gaat om grote aantallen, ongeveer 100 jobs – wordt verhinderd ten gevolge van deze piraatproducten. Ook om die reden hebben we onze eigen campagne gelanceerd om te strijden voor kwaliteit en originaliteit.”

“De bestrijding van productpiraterij loont”

“Bedrijven wiens producten worden gekopieerd, ervaren niet alleen commerciële schade, maar ook schade aan hun reputatie, die onmogelijk kan worden geraamd. Dit reputatieverlies is het resultaat van gebreken op het vlak van kwaliteit, veiligheid en functionaliteit, zoals we hierboven hebben gezien, en dit wordt door de consument onterecht gekoppeld aan het originele merkproduct. Daarom zal het bedrijf, dat in 1901 door mijn grootvader Hans Grohe werd opgericht, elke inbreuk op het copyright vervolgen en indien nodig zullen we alle wettelijke middelen benutten – van inbeslagname tot en met de vernietiging van piraatproducten (zie foto). De productpiraten moeten niet op genade rekenen! En we boeken succes: Hansgrohe AG heeft reeds fabrikanten en verdelers van piraatkopieën voor het gerecht gedaagd, en niet alleen in Europa. Ook in China hebben rechtbanken in ons voordeel beslist in gerechtelijke acties tegen fabrikanten van piraatproducten. Ongeveer 120 rechtszaken zijn momenteel in behandeling in het “Middenrijk”; er werden er reeds 83 in ons voordeel beslecht. We zijn dit niet alleen verschuldigd aan onze klanten, maar ook aan onze partners in de groot- en kleinhandel van sanitaire producten, want ook zij hebben te lijden onder de gevolgen van goedkope kopieën, net zoals de producenten van merkproducten."