Bedrijfsnieuws

Hansgrohe 2008 : Een jaar tussen crisis en groei

“Ondanks de wereldwijd verslechterde marktomstandig-heden en snelle veranderingen op de wereldmarkt, eindigen wij het afgelopen handelsjaar aan de goede kant van de streep”. Aan het woord is Siegfried Gänßlen, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Hansgrohe AG. “In nagenoeg alle markten hebben wij aan aandeel gewonnen en onze positie verbeterd.” In 2008 boekte Hansgrohe AG een omzet van €668 miljoen, een groei ten opzichte van €661 miljoen in 2007.

Van douchespecialist tot full range supplier

Het gros van de omzet werd in de eerste zes maanden van 2008 behaald. In het tweede halfjaar werd de teruglopende markt ook in de sanitaire branche voelbaar. Deze daling van de conjunctuur is vooral goed te zien in het derde en vierde kwartaal. Dit geldt in het bijzonder voor de Verenigde Staten, Spanje en Groot Brittannië. Deze markten hebben namelijk zwaar te lijden onder de financiële crisis en de gevolgen van de oververhitte huizenmarkt. Wel zijn er positieve bedrijfsontwikkelingen in Noord- en Oost Europa evenals in het Verre Oosten: onder de projectnaam “Hansgrohe Global Speed” zijn er dochterondernemingen gestart in India, Argentinië, Kroatië, Mexico en recent nog in Australië en Zuid-Afrika. Deze ontwikkelingen trekken de lage resultaten uit de aangeslagen markten weliswaar bijna recht maar het groeitempo is in deze nieuwe markten omlaag gegaan. De “Global Player” uit het Zwarte Woud behaalde in 2008 wel een positieve omzet in de buitenlandse markten. Buiten de Duitse grenzen klom de netto-omzet met twee procent naar €531 miljoen (2007: €521 miljoen) en droeg zo met 80% bij aan de totale omzet (2007: 79%). De binnenlandse omzet ligt met €137 miljoen bijna op het niveau van vorig jaar (2007: €140 miljoen). Andere positieve ontwikkelingen zijn: in oktober 2008 werd de zesde fabriek in Offenburg (Duitsland) geopend. Ook boekte de 108-jarige onderneming voor het tweede jaar op rij meer omzet op het gebied van kranen dan op douches – beide segmenten toonden een constante groei. “Hansgrohe behoort nu tot de top van erkende kraanwerkfabrikanten en krijgt steeds meer het imago van full-range-supplier“, aldus Gänßlen.

“Referenties op het gebied van innovatie, internationalisering en efficiëntie”

“De groei die Hansgrohe AG de laatste vijf jaar doormaakt (56%), is terug te voeren naar de verbeterde innovatiekracht, uitbouw van de internationale marktbewerking en het management, en de optimalisatie van de kostenstructuren en productiviteit. Bijna geen andere onderneming uit de sanitaire industrie heeft in de afgelopen jaren zoveel gepresteerd op het vlak van technologische en designinnovaties als Hansgrohe,” aldus Gänßlen. “Niet voor niets staat Hansgrohe AG in de ranglijst van het International Design Forum op de nummer 1-positie van de sanitaire bedrijven. In Duitsland hebben wij het afgelopen jaar het recordbedrag van €28 miljoen geïnvesteerd. Een deel voor de uitbouw van onze productiecapaciteit en innovatiepotentieel en een deel voor talrijke verbeteringsprocessen in productie en logistiek. Processen konden zo worden afgeslankt en versneld waardoor de kostenstructuur verbeterd werd. Ook zijn wij bijzonder trots op de invoering van de hypermoderne RFID (Radio Frequency Identification)-technologiën. Hiermee zijn wij de eerste in de Duitse sanitaire industrie en één van de weinige middelgrote fabrieken in dit land die deze techniek met succes inzetten.” In het kader van het internationaal ingestelde efficiëntieprogramma “Hansgrohe Plus 21” bespaarde de douche- en kranenspecialist miljoenen euro´s waardoor de explosieve prijsstijgingen van grondstoffen en energie opgevangen werden.

Investeringen en intelligent kostenmanagement tegen de crisis

“Ook in de toekomst blijft ons doel - naast internationale uitbreiding en omzetgroei - de marktpositie van onze onderneming verder te versterken. We leven nu in een moeilijk en uitdagend jaar. Maar wij hebben in de afgelopen jaren, samen met onze klanten en partners, een solide basis gelegd die het mogelijk maakt - ook in de huidige situatie - marktaandeel te verwerven en ons doorheen de crisis te slaan”, aldus Siegfried Gänßlen. Hansgrohe AG gaat stevig door met investeren in innovatie, duurzaamheid en het waardevolle label “Made in Germany”. Dit was duidelijk te zien aan het vuurwerk van innovaties waarmee 2009 gestart werd. Met in het bijzonder de in vorm en functie compleet nieuwe serie Hansgrohe PuraVida en de Axor Urquiola collectie. Deze onderstrepen de innovatiekracht en designcompetentie van de douche- en kraanwerkspecialist. Tegelijkertijd is de onderneming met haar EcoSmart– en Pontos Aquacycle- technologie beter dan anderen voorbereid op de groeiende vraag naar milieu- en waterbesparende producten. “Wij houden vast aan ons beleid van strategisch investeren, efficiëntiemaatregelen en doelgerichte rationalisatie,” legt Gänßlen uit. “Tot nu toe met succes: orderbinnenkomst heeft een beetje van haar dynamiek verloren maar sinds februari is er een lichte verbetering voelbaar en op het gebied van projecten hebben wij enkele grote opdrachten binnengehaald.” Ook hierdoor is er voor de zes Duitse fabrieken van Hansgrohe geen reden voor arbeidstijdverkorting.

Hansgrohe – Het origineel uit het Zwarte Woud

Sanitairfabrikant Hansgrohe (www.hansgrohe.be) uit Schiltach / Zwarte Woud heeft in zijn meer dan 100-jarig bestaan de rol van innovatief leider op het gebied van technologie en design in de sanitaire branche verworven.

Met zijn douches, kranen en douchesystemen, zorgt Hansgrohe voor originele producten die de badkamer functioneler, comfortabeler en mooier maken. Zijn producten zijn terug te vinden in prominente prestigeprojecten zoals het cruiseschip de Queen Mary II, Terminal 5 op London Heathrow Airport, de Reichstag en het Bundeskanzleramt in Berlijn en de luxe Yoo Appartementen in New York. In Nederland vinden we projecten als Van der Valk hotels, het Citizen M Hotel Amsterdam Airport, het cruiseschip MS Prinsendam en Hotel Arena Amsterdam. In belgië is Hansgrohe onder meer aanwezig in luxe hotels zoals d-hotel in Marke of Crown Plaza hotel in Brussel.

In 2008 bereikte de onderneming met haar merken Hansgrohe, Axor, Pharo en Pontos, een omzet van ongeveer € 668 miljoen (2007 = € 661 miljoen). Wereldwijd heeft de Hansgrohe Groep 3.200 medewerkers in dienst waarvan ⅔ in Duitsland. De onderneming produceert vanuit zes fabrieken in Duitsland, in Frankrijk, Nederland, de Verenigde Staten en China. Hansgrohe AG staat op plaats 17 van de iF Design-ranglijst boven 1.499 andere bedrijven en bekleedt in deze lijst de nummer 1 positie in de sanitaire branche (www.hansgrohe.com/design of www.ifdesign.de/ranking).
Build for Life