Nieuwbouw

HMS wint Innovation Award 2011

De Confederatie Bouw heeft tijdens de Belgian Building Awards haar Innovation Award uitgereikt aan het bedrijf HMS Bausysteme uit Manhay voor zijn bouwsysteem met geniet gelamineerd massief hout. De jury van specialisten prees het concept van het HMS-systeem dat past in de groene omschakeling van de bouwsector.

De houtskeletbouw van HMS maakt gebruik van gekruiste gelamineerde massieve panelen hout. Bouwen met hout in meerdere gekruiste lagen biedt vele voordelen. De grote panelen beperken het aantal verbindingen, koudebruggen kunnen worden vermeden, muren kunnen luchtdicht blijven, het inbouwen van dampschermen is overbodig en het systeem biedt een zeer sterk vermogen wat thermische accumulatie betreft. Dit bouwtype biedt de mogelijkheid om lage-energiewoningen en zelfs passiefhuizen te bouwen.

Nog een pluspunt is dat deze bouwwijze leidt tot een droge en schone werf, zonder afval. De vervaardiging van de panelen gebeurt duurzaam met een systeem dat op hout verwarmd wordt en dat enkel draait op bedrijfseigen productieafval. HMS Bausysteme vervaardigt de grote platen uit massief hout in zijn eigen fabriek. Er kunnen muren, vloeren en dakpanelen mee worden gemaakt.

Het HMS-systeem werd door het WTCB (Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf) getest op thermische en akoestische weerstand, brandbestendigheid, statische weerstand en aardschokbestendigheid.

HMS heeft een stand op Batibouw in paleis 8.