Tuin

Grote bloempot of plantenbak vullen: zo doe je dat

Grote bloempot of plantenbak vullen: zo doe je dat
Grote bloempotten of plantenbakken zijn echte blikvangers. Je kunt ze gebruiken in je tuin, in de serre, op het balkon of zelfs binnen in je woning. Ben je benieuwd hoe je zo’n grote pot het beste kunt vullen? Lees dan dit artikel met tips en informatie eens door.

Afwatering

Wanneer je een grote bloempot of plantenbak buiten plaatst, moeten er altijd gaten in de bodem zitten. Dit zorgt ervoor dat regenwater goed weg kan lopen en dat de plant niet verdrinkt. Check of jouw nieuwe grote pot al is voorzien van afwateringsgaten of dat je deze er zelf nog in moet boren. Wil je de grote plantenbak binnen gebruiken? Dan moet de bodem natuurlijk gewoon dicht blijven. Handig: sommige grote bloempotten van ikala zijn voorzien van afwateringsgaten, maar worden ook geleverd met afsluitdoppen. Zo kun je de pot dus gemakkelijk gereed maken voor binnen of buiten. Op de twee afbeeldingen in dit artikel zie je voorbeelden van een paar stijlvolle kunststof ikala bloempotten. Ga naar www.ikala.nl om het hele assortiment te bekijken.

Grote bloempot of plantenbak vullen: zo doe je dat

Hydrokorrels

Om te voorkomen dat de aarde in de pot te lang nat blijft, is het verstandig om het onderste gedeelte te vullen met hydrokorrels. Dit zijn kleine bolletjes van klei die vocht opnemen en zo wortelrot voorkomen. Vul ongeveer een kwart van de plantenbak met hydrokorrels en dek deze onderste laag daarna af met worteldoek. Hiermee voorkom je dat de potgrond naar beneden zakt en wegstroomt na een harde regenbui.

Verzwaren met grind

Wil je een hoge plant in de pot zetten of komt de plantenbak te staan op een plek waar het hard waait? Dan kun je de hydrokorrels beter vervangen voor grind. Deze steentjes dragen nog steeds bij aan een goede afwatering, maar zorgen er vooral voor dat de grote pot altijd stevig blijft staan.

Juiste potgrond

Maak gebruik van de juiste potgrond voor de desbetreffende bloem of plant. Het is belangrijk dat de plant de juiste voedingsstoffen uit de grond kan halen. RHP-gecertificeerd potgrond is een goede keuze.

Planten poten

Het is belangrijk dat de wortels van de plant goed nat zijn voordat je ze in de nieuwe pot zet. Zet de plant eerst inclusief kweekpot in een emmer of bak met water. Wacht tot er geen bellen meer te zien zijn, dan heeft de plant voldoende water opgenomen. Vervolgens kun je de plastic kweekpot verwijderen en het in de grote bloempot of grote plantenbak zetten. Let erop dat de kluit niet boven de potgrond uitsteekt.

Ook interessant