Verbouwen

Grote belangstelling voor Vlaamse Renovatiedag

NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie en het maandblad Casas blikken uitermate tevreden terug op de negende editie van de Vlaamse Renovatiedag die afgelopen zondag plaats vond. Maar liefst 30.000 bezoekers bezochten de meer dan 75 opengestelde renovatieprojecten in alle uithoeken van Vlaanderen en Brussel. De kandidaat (ver)bouwers konden zich laten inspireren en hun informeren bij de verscheidene bouwpartners. Het grote bezoekersaantal bewijst dat renovatie in de lift zit en dat de interesse van het publiek groot is.

De interesse voor renovatie kan men ook opmeten aan het succes van de nieuwe Vlaamse Renovatiepremie die begin dit jaar van start ging. Met de renovatiepremie wil de Vlaamse overheid eigenaars-bewoners ondersteunen die een woning (gelegen in het Vlaams Gewest) van minimaal 25 jaar oud renoveren. Om in aanmerking te komen voor de premie dient er een minimum investering te gebeuren van € 10.000. De premie bedraagt 30% van de investeringskost, met een maximum van € 10.000.

Half mei had het Agentschap Wonen van de Vlaamse overheid al meer dan 3.000 aanvraagdossiers ontvangen. Voor de provincie Antwerpen zijn er al een 800-tal, in Vlaams-Brabant haast 400, in Limburg bijna 500, in Oost-Vlaanderen een 700-tal en in West-Vlaanderen bijna 600.

Omdat renovatie en energiebesparing hand in hand gaan, lanceert de Vlaamse Overheid en het Vlaams Energieagentschap ook het ‘Energierenovatieprogramma 2020” Hiermee heeft men als ambitieuze doelstelling om iedere Vlaming tegen 2020 te laten wonen in een energiezuinige woning.

Deze maatregelen in combinatie met het verlaagde BTW-tarief en de fiscale energiebesparende maatregelen zijn goed nieuws voor de bouwsector. 42% van de bouwactiviteit is inmiddels renovatie en dit is een stijgende trend.

foto: Ir-Arch Ivo Vanhamme geeft meer uitleg aan een geïnteresseerd publiek in zijn project te Heverlee (Foto De Witte)