Nieuwbouw

Grootste overdekt tuincentrum van België in Lommel

Het tuin- en vijvercentrum Pelckmans breidt uit met een filiaal op de Ringlaan aan de industriezone Maatheide te Lommel. Voor de realisatie van de bouwwerken viel de keuze op de gereputeerde firma Edibo, gevestigd in Lommel.

Het tuin- en vijvercentrum zal een totale oppervlakte hebben van 17.500m². In het totale bouwwerk zal 450 à 500 ton staal verwerkt worden. Een groot deel van de totale overdekte oppervlakte bestaat uit twee niveaus waardoor de totale winkeloppervlakte enorm vergroot wordt. In het gebouw is een serre opgenomen van 4.500m². Deze serre wordt aan de buitenzijde bekleed en geïntegreerd in het hoofdgebouw.

Het gebouw zal een onderscheidend karakter en individuele uitstraling hebben, onder meer door een in het oog springende en duurzame caratgevel en unieke waterpartij rond het gebouw. De architectuur is in handen van architect Bart Janssens van Atelier Vanhout & Ass. Bvba.

Zoals in elk project zal edibo de architectuur van het gebouw volledig tot haar recht laten komen in een perfecte uitvoering. Bovendien garandeert edibo een duurzame en kwalitatieve realisatie met snelle uitvoertijd: de werken starten op 6 september 2005, de oplevering is voorzien tegen eind februari 2006.
Tijdens de werken zorgt edibo bovendien voor zo weinig mogelijk overlast voor de buurt. Dit ondermeer door de toegangsweg naar de aanpalende woonwijk niet te gebruiken en de werfketen langs de Molse Kiezel te plaatsen.

Edibo’s studiedienst voerde een doorgedreven fire safety engineering uit waarbij de nodige aandacht werd besteed aan de brandweerstand van de staalconstructie. Het volledige gebouw wordt ingedeeld in brandwerende compartimenten en uitgerust met een sprinklerinstallatie waarbij de brandweerstand wordt opgetrokken tot 30 minuten.

Het project Pelckmans vormt een mooi visitekaartje voor edibo: Allereerst omdat het terrein gelegen is aan de toegangsweg tot het industrieterrein Maatheide, waar Edibo gevestigd is. Je komt er dus steeds voorbij als je Edibo wil bezoeken! Verder vormen de grootsheid van het project, de architecturale uitdaging van het ontwerp en de snelle uitvoeringstijden de belangrijkste “challenge” voor Edibo.

Ook de medewerkers van Edibo kijken met bijzondere belangstelling uit naar deze realisatie. Meer dan 2/3de van het personeel bij Edibo is afkomstig uit Lommel. Zij zijn allen trots om te kunnen bijdragen aan dit groots project dat door de hele stad nauwgezet gevolgd wordt en waarin hun familie, vrienden en kennissen meermaals zullen rondkuieren.