Algemeen

Groningen kiest drie consortia rijkskantoor

De Rijksgebouwendienst heeft drie consortia geselecteerd die het nieuwe Groninger rijkskantoor mogen ontwikkelen. Het gaat om DUO2 uit Utrecht, bestaande uit Strukton Integrale Projecten, Ballast Nedam Concessies en John Laing Infrastructure; Landstad Groningen uit Rotterdam, met daarin Participatiemaatschappij VWS (Volker Wessels), Imtech Projects en Dutch Infrastructure Fund; en BAM, met als hoofddeelnemer BAM PPP.

Dat meldt Cobouw. In het rijkskantoor op de Kempkersberg in hartje Groningen moeten 2500 medewerkers van de Informatie Beheer Groep en de Belastingdienst een werkplek krijgen. Het kantoor krijgt een bruto vloeroppervlak van 47.000 m2. De Rijksgebouwendienst houdt de mogelijkheid open voor een tweede pand ter uitbreiding, en heeft de consortia dan ook gevraagd deze uitbreiding mee te nemen in de ontwerpen. Daarnaast krijgt het gebied een ondergrondse parkeergarage voor 675 auto’s en 1500 fietsen, met daar bovenop een stadstuin van bijna 1 hectare. Verder wordt gedacht aan een paviljoen met commerciële functies. Ook de optie om woningen te bouwen in het zuidelijke deel van het gebied ligt nog open. De keuze hiervoor ligt echter bij de gemeente Groningen.

Met het consortium dat in het voorjaar van 2008 de opdracht binnensleept, sluit de Rijksgebouwendienst een dbfmo-contract voor de duur van twintig jaar. 'Het gaat daarbij niet alleen om het gebouw, maar ook om dienstverlening: catering, beveiliging, schoonmaak, noem maar op', benadrukt Van Vliet. Dit geeft hij ook als argument om nog geen bedrag te willen noemen.
Build for Life