Algemeen

Grondtiller wint Design for [every]one

De grondtiller, een hulpmiddel om dozen op te tillen, heeft de ‘best practice’ van de co-design-beurs Design for [every]one van Howest (de Hogeschool West-Vlaanderen) gewonnen. Mensen met een functiebeperking hebben hulpmiddelen nodig die aangepast zijn aan hun specifieke behoeftes. De grondtiller werd dan ook speciaal voor de veertigejarige Henk gecreëerd die door een ongeval rostoelgebonden is.

Design for [every]one is gestart als een onderzoeksproject tussen de opleidingen Industrieel ontwerpen en Ergotherapie van Howest die in samenspraak met een gehandicapte persoon hulpmiddelen creëren, specifiek op hem of haar afgestemd. Het ontwerp dat de ‘best practice’ won, werd geschonken aan de persoon voor wie het ontworpen is. En net dat is de meerwaarde van inclusive design: technologie en omgeving waarbij de mens centraal staat.



Henk is een veertigjarige sportieve man. Door van een auto-ongeval heeft hij een dwarslaesie. Dat betekent dat de zenuwen in zijn ruggenmerg onderbroken zijn, waardoor hij verlamd is aan de onderste ledematen. Bovendien werken de spieren van zijn romp niet meer optimaal. Henk is dus gekuisterd aan zijn rolstoel.

Zowel thuis als op het werk moet Henk vaak dozen en grote voorwerpen opheffen. Om een doos op te tillen, kan Henk niets anders dan helemaal voorover leunen, de doos vastnemen en zich met één hand optrekken aan de rolstoel om weer recht te komen. Omdat Henk een hand nodig heeft om zichzelf recht te trekken, kan hij de doos niet met beide handen opheffen.

De Howest-studenten Industrieel ontwerpen, Dries Bovijn en Carolina Gamper, en studenten Ergotherapie, Janne D’Hu en Laure Lisabeth, hebben een hulpmiddel gemaakt waarbij Henk zware dozen en dozen zonder handvaten met 1 hand kan tillen. De tool wordt op de grond gelegd zodat de doos erop geschoven kan worden. Daarna worden de uitein- den over de doos gelegd. Zo kunnen de handvaten met één hand vastgenomen worden en kan Henk de doos optillen en op zijn bovenbenen plaatsen. Om de doos op de grond te plaatsen, wordt de om-gekeerde beweging ge- maakt.

De tool is gemaakt uit een sterke zeilstof zodat het zware gewichten kan dragen. De stof is duurzaam, en scheurt niet gemakkelijk. Henk koos voor een zwarte kleur zodat de stof minder snel vuil wordt. De tool is heel compact. Henk kan de tool oprollen en daarna opbergen in het achterzakje van zijn rolstoel of in de auto.

Design for [every]one is een interdisciplinair onderzoeksproject waarin de studenten Industrieel ontwerpen en Ergotherapie van Howest direct participeren. Het project wenst een antwoord te bieden op diverse uitdagingen in de wereld van assistieve technologie: geen twee personen of beperkingen zijn dezelfde en toch kunnen de unieke gebruikers slechts kiezen uit een klein aanbod van universele hulpmiddelen die geproduceerd worden volgens massaproductiestandaarden.

Vandaag creëren nieuwe digitale prototyping technologieën, de open-design cultuur en het internet opportuniteiten voor die nichemarkt. Ze openen de weg naar nieuwe design scenario’s waarin de eindgebruiker en zijn omgeving in staat zijn om zelf hulpmiddelen op maat te ontwikkelen, te produceren en hieromtrent ervaringen te verspreiden. Kortom, design for (every)one.

Aan de hand van de action research methodiek worden elk jaar een 10-tal codesign projecten georganiseerd waarin diverse methodieken rond empathie, creativiteit en prototyping worden toegepast.
Build for Life