Groen licht voor duurzaam landbouwproject Ketelhoeve in Anderlecht

  BE   4 februari 2021 Bron: Pascal Smet
Groen licht voor duurzaam landbouwproject Ketelhoeve in Anderlecht
De verlaten Ketelhoeve in Anderlecht wordt een biologisch landbouwcentrum met lokaal geteelde groenten. Bezoekers kunnen er niet alleen terecht om de producten te kopen of – in het plaatselijke restaurant – te eten, ze kunnen er ook bijleren over duurzame voeding.Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet bevestigt dat Leefmilieu Brussel de stedenbouwkundige vergunning beet heeft. “Deze oude hoeve wordt al lang verwaarloosd. Door de vergunning krijgt ze een nieuwe toekomst. Dankzij mijn collega Alain Maron, Leefmilieu Brussel en met de middelen van EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) krijgt de landbouw er terug een kans. Zo zetten we de eerste stap naar de aangekondigde vernieuwing van de omgeving van het Pedepark. We geven de buurt terug aan de Brusselaars.”

Staatssecretaris voor Stedenbouw Pascal Smet bevestigt de stedenbouwkundige vergunning: “Deze oude hoeve wordt al lang verwaarloosd. Door de vergunning krijgt ze een nieuwe toekomst. Dankzij mijn collega Alain Maron, Leefmilieu Brussel en met de middelen van EFRO (het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) krijgt de landbouw er terug een kans. Zo zetten we de eerste stap naar de aangekondigde vernieuwing van de omgeving van het Pedepark. We geven de buurt terug aan de Brusselaars.”

“De Ketelhoeve nieuw leven inblazen sluit aan bij de doelstelling van de Good Food-strategie om de Brusselaars vlottere toegang tot duurzame en lokale voeding te geven. Het domein heeft een ideale ligging langs de groene wandelweg. Er zullen niet alleen groenten worden gekweekt, bewoners zullen er ook heel wat kunnen bijleren en ontdekken,” zegt Alain Maron, Minister voor Leefmilieu.

Op site staan momenteel een verwaarloosde hoeve en woning. Die ruimtes zullen mee worden omgevormd tot een heus landbouwcentrum aan de stadsrand. Bezoekers krijgen er niet alleen de kans om lokaal geteelde gewassen te ontdekken en kopen, ze kunnen er ook bijleren over duurzame voeding en de lokale, biologische teelt. Dat alles sluit volledig aan het ruimere project “BoerenBruxselPaysans”. Via dat project wil Leefmilieu Brussel het Brussels Gewest helpen om over te schakelen naar een duurzame voedselketen.

Specifiek krijgt de Ketelhoeve:

 • een moestuin
 • lokalen voor de verwerking en verpakking van landbouwproducten
 • lokalen voor workshops over lokale voedingsproducten
 • een verkooppunt van geteelde en verwerkte producten van de hoeve en de nabije omgeving
 • een restaurant waar die producten op het bord komen en zo de aandacht krijgen die ze verdienen
 • een polyvalente zaal
 • twee woningen voor personen die in de hoeve werken (vb. via wwoofing) of voor de conciërge
 • sanitaire voorzieningen voor de werknemers en bezoekers

Landbouwers, en specifiek groentetelers, kunnen bovendien op de site terecht om de verwerking en verdeling van duurzame voeding in ideale omstandigheden uit te testen. Ook als ze niet over de juiste infrastructuur beschikken, krijgen ze in de Ketelhoeve de kans om aan de slag te gaan.

De nieuwe invulling van de oude hoeve sluit ook mooi aan bij de functie van het Pedepark. Buurtbewoners en Brusselaars brengen er namelijk graag hun vrije tijd door en dankzij de vele functies van de vernieuwde Ketelhoeve zullen velen er hun gading vinden. De boerderij wordt dé plek bij uitstek om bij te leren over de ambachtelijke, plaatselijke en biologische landbouwproductie in volle grond.

Adres: Ketelstraat 20-30, Anderlecht

landbouwproject Ketelhoeve in Anderlecht

Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Easykit
 • bouwinfo