Algemeen

Groen licht 3de VHM-procedure PPS sociale huisvesting

Brussel - De Vlaamse Huisvestingsmaatschappij (VHM) lanceert op vraag van Vlaams minister van Wonen Marino Keulen voor de derde maal haar eigen procedure voor publiek-private samenwerking binnen de sociale huisvestingssector. Deze VHM-procedure heet CBO, wat staat voor Constructieve Benadering Overheidsopdrachten. Binnen de CBO wenst de VHM een zo breed mogelijk beroep op de mededinging te garanderen via een onderhandelingsprocedure met voorafgaande bekendmaking. Zo worden grondinbreng, projectontwerp en realisatie in één procedure geïntegreerd. Het is dus als het ware een vorm van ‘sleutel op de deur’, mét de kwaliteitsgarantie van de huidige sociale huisvesting.
Minister Keulen maakt voor deze samenwerkingsprojecten opnieuw 45 miljoen euro vrij op het investeringsprogramma. Verwacht wordt dat hierdoor privé-ondernemers meer dan 300 nieuwe sociale woningen zullen kunnen bouwen.

Procedure
De procedure bestaat uit drie fasen (voor meer details: zie achtergrondinfo onderaan): (1) een algemene oproep tot kandidatuurstelling door de VHM voor deelname aan een project grond-concept-bouw, (2) een uitgetekend voorontwerp met materiaalbeschrijvingen, prijs per vierkante meter en de prijs van de grond en (3) onderhandelingsprocedure over de kostprijs en de opmaak en aanvaarding van het uitvoeringsdossier. Deze derde fase wordt afgesloten met de verkoop van de grond aan de sociale huisvestingsmaatschappij (SHM) en de gunning van de werken.

Nieuw in CBO 2005
De CBO 2005 biedt een aantal nieuwe mogelijkheden. Zo zal bij gelijkwaardige ingediende projecten de selectiecommissie voorrang geven aan projecten met een vermenging van private en sociale woningen.
Verder wordt het toegestane maximum aantal sociale woongelegenheden per project uitgebreid van 35 tot 50. Hierdoor vergroten de schaalvoordelen voor de inschrijvers zonder de beoogde kleinschaligheid van inbreidingsgerichte projecten via CBO uit het oog te verliezen.
De kandidaten kunnen eventueel een bijgestuurde “tweedekans-offerte” indienen op basis van de opmerkingen van de jury. Dit kan slechts in zoverre de nog te bepalen budgettaire ruimte dit zal toelaten én met respect voor de vereiste gelijkbehandeling van de inschrijvers.

Timing
De SHM’s laten tegen einde september 2005 aan de VHM weten of zij al dan niet geïnteresseerd zijn in deelname aan de CBO 2005. In oktober 2005 wordt dan de oproep gelanceerd door de publicatie van drie Europese beroepen op de concurrentie en door het actief bekend maken van de aangepaste procedure in de bouwwereld. De effectieve gunning en start van de bouwwerken wordt einde 2006 verwacht.

Toepassingsgebied
De procedure geldt voor heel Vlaanderen, opgedeeld in 7 zones:
Groep 1 :
1. Zone 1 : provincie Oost-Vlaanderen (uitgezonderd stad Gent)
2. Zone 2 : provincie Limburg
Groep 2 :
3. Zone 1 : provincie West-Vlaanderen
4. Zone 2 : provincie Antwerpen (uitgezonderd stad Antwerpen)
Groep 3 :
5. Zone 1 : stad Antwerpen
6. Zone 2 : stad Gent
7. Zone 3 : provincie Vlaams-Brabant
Build for Life