Interieur

Groen in het Interieur

Groen in het Interieur
Planten zijn welkom en eigentijds in een hedendaags interieurontwerp. Als mens maken we onderdeel uit van de natuur. Velen van ons zijn de verbinding met de natuur kwijt geraakt met als oorzaak de moderne tijd. Om deze verbinding enigszins wat te herstellen kun je kiezen voor meer groen in huis.

Planten zorgen ervoor dat fotosynthese kooldioxide (CO2) omgezet wordt in zuurstof (O2). Hierdoor kunnen planten je een verantwoorde groene sfeer geven, denk hierbij o.a. aan de Chamaedorea en Areca Palm. Deze produceren niet alleen zuurstof maar hebben ook een luchtzuiverende werking.

De kleur groen is een kalmerende kleur, hierdoor krijg je vaak als mens een aangenaam gevoel en kunnen planten er mede toe bijdragen dat dit van positieve invloed is op je humeur.

Ik zelf ben geen fan van teveel groen in huis. Mijn lieveling plant is toch wel het Bonsai boompje. Een plant op de juiste plek in huis kan een ideale opvulling zijn voor het interieur, mede door de voordelen die een plant met zich meedraagt zoals eerder beschreven.

Voordeel van groen in huis is tevens dat het dienst kan doen als natuurlijke luchtverfrisser

 • Chamaedorea palm
 • Areca palm
 • Drakenbloedboom (Dracaena ‘Janet Craig’)
 • Drakenbloedboom (Dracaena Massangeana)

Plaats en plant

Voor elk interieur is wel een geschikte plant te vinden,gelukkig is er ook keuze genoeg! Let wel dat planten ook een voorkeur hebben voor de standplaats, de een staat graag in de zon terwijl de andere juist iets meer schaduw nodig heeft.

Schaduw

U wilt een plant die een mooie bladvorming of bloemen pracht heeft. Zorg ervoor dat de plant dus danig op een plek staat waar veel daglicht binnenkomt. Niettemin bestaan er ook planten die het met weinig daglicht kunnen groeien.
Schaduwplanten hebben weinig water en voedingsstoffen nodig daarom zijn het ook trage groeiers.

De ideale planten voor een donkere plek zijn o.a
 • Calathea
 • Kentiapalm
 • Palm Rhapis Excela
 • Philodendron

Vensterbank

Een vensterbank kan al snel te vol staan. Werk daarom zo min mogelijk met kleine planten. Er zal ook rekening gehouden moeten worden met de hoeveelheid zon die op de planten valt omdat bladeren snel uitdrogen. Kies een plek waar de zon niet de hele dag op de planten schijnt.

Houd je aan de volgende regels wil je zolang mogelijk van je planten genieten.
 • Zorg voor voldoende ventilatie in huis
 • Zorg voor een pot die groot genoeg is voor de plant
 • Zorg voor voldoende licht. Een plek waar voldoende zon op staat maar niet de hele dag

Werkplek

Een luchtzuiverende plant is helemaal geen gek idee voor op je werkplek. Deze planten kunnen bijdragen aan een gezondere werkomgeving en stimuleren je humeur en mogelijk ook de productiviteit.

Groen in het Interieur

Badkamer

Wil je echt tot rust komen en houd je van natuurlijke leefomgevingen dan kun je ook planten in de badkamer toepassen.
De badkamer zorgt voor zeer goede groeiomstandigheden. De luchtvochtigheid en zachte licht zorgen voor de ideale combinatie. Houd er wel rekening mee dat je niet elke plant in de badkamer kan plaatsen. Schaduw planten zijn vooral geschikt voor de badkamers. Kies voor kleinere planten, over het algemeen is een badkamer niet erg ruim.

Een lijstje met perfecte badkamerplanten
 • Carex
 • Ficus Pumila
 • Nephrolepis
 • Chlorophytum
 • Adianthum

Slaap lekker en droom zoet

Planten zijn magnifiek omdat ze eindeloos opgaan in het interieur van je slaapkamer. Of het nou om een landelijke, moderne of een luxe inrichting gaat.

Door het lezen van dit artikel weet je dat planten zuurstof kunnen produceren, maar ook zuurstof nodig hebben. Je vraagt je nu waarschijnlijk af of het wel verstandig is om planten in een slaapkamer te plaatsen, omdat deze ook zuurstof gebruiken. Planten nemen vooral s ’nachts/ s ‘avonds zuurstof tot zich toe. Maar dit is zo minimaal dat ze gerust op een slaapkamer kunnen. Kies in je slaapkamer voor een plant die geen sterke geur afgeeft.

Ook interessant