Algemeen

Graffiti druipt gewoon van stalen gevelpanelen

Fabrikant Thyssenkrupp heeft voor de stalen sandwichpanelen van Hoesch een nieuwe anti-graffiti- coating ontwikkeld.
Het bijzondere aan de anti-graffiti-coating van fabrikant Thyssenkrupp is dat het niet om één of twee beschermlagen aan het oppervlak gaat, maar dat aan de lak zelf ‘unieke ingrediënten’ zijn toegevoegd, die ervoor zorgen dat de panelen graffitibestendig zijn.

De opgespoten verf druipt gewoon van de gevel af. Het beetje verf dat er toch nog op blijft zitten kan simpelweg met een doekje worden weggeveegd. Is de verf opgedroogd, dan kan het met gemak als een vel van de gevel worden getrokken.
Wat die unieke toegevoegde ingrediënten precies zijn geeft de fabrikant niet prijs, zegt een woordvoerder van importeur Hobone uit Veenendaal. Ze zijn in het eigen laboratorium ontwikkeld en gelden als bedrijfsgeheim.
Een bijkomend voordeel van de nieuwe coating is dat vuil zich ook minder hecht en daarom ook minder schoonmaakwerk nodig is. Eventuele beschadigingen, zoals krassen en dergelijke, kunnen worden behandeld met een speciale reparatielak.
Hobone heeft voor de Nederlandse markt een leaflet gemaakt met informatie over de nieuwe coating van de sandwichpanelen.

Kunstenaar
Om de anti-graffiticoating op ludieke wijze voor zijn relaties te demonstreren, huurde Hobone de Arnhemse graffitikunstenaar Cbase in. Hij mocht een eenmalig kunstwerk scheppen. Het bleek geen eenvoudige klus. “Dit slaat helemaal nergens op. De verf loopt gewoon van de panelen af. Het kost je bussen met verf en je hebt nog niets. Hier begint niemand aan,” verzuchtte Cbase. Om toch nog iets te kunnen laten zien heeft hij de verf er maar op gewreven, die vervolgens weer gemakkelijk kon worden verwijderd.
Build for Life