Nieuwbouw

Golvende toren ArchitectenConsort klaar

In Seoul is de GT Tower East in gebruik genomen. De markante golvende toren is ontworpen door het Rotterdamse ArchitectenConsort. Het 54.000 vierkante meter omvattende gebouw heeft een flexibel basisstramien, zodat het huisvesting kan bieden voor een gevarieerd programma en geschikt is voor toekomstige nieuwe functies.

De 130 meter hoge toren wijkt met zijn dynamische voorkomen af van de rechthoekige architectuur in haar omgeving. De onderste laag is door het maaiveld heen gezakt, waardoor het gebouw als het ware uit de bodem oprijst. Voor de glasconstructie heeft het architectenbureau uitvoerig onderzoek verricht.

Verschuiven

“De beweging van het volume werd bereikt door de vloervelden over één van de twee diagonalen te verschuiven met een maximaal verschil van 3 meter. Over de totale hoogte vindt deze verschuiving twee-en-een-half keer plaats, zodat elke golf een lengte van 48 meter heeft”, aldus ArchitectenConsort.

“Het voordeel van deze uitwerking is dat de kolommen recht boven elkaar staan en dat de uitkraging met uitsluitend extra wapening uitgevoerd kon worden binnen dezelfde maat van de vloer. Daarnaast kon de gevelconstructie zonder passtukken gerealiseerd worden doordat alle gevels parallel meebewegen.”

Lees verder op Architectenweb.nl