Algemeen

Goede buur blijkt wel degelijk beter dan verre vriend

Meer dan 1 op de 3 Vlamingen heeft een buur waar ze niet goed mee opschieten. Dat blijkt uit een schriftelijke enquête van de Christelijke Mutualiteiten bij 1.200 lezers van het huis-aan-huisblad çava?. Toch laten de meeste ondervraagden een ruzie met de buurman niet aan hun hart komen: ruim 78 procent is tevreden met zijn buren, slechts 5,5 procent geeft ronduit aan ontevreden te zijn.

"Een goede buur is beter dan een verre vriend" luidt een wijsheid en dat blijkt volgens de resultaten van de enquête ook te kloppen. 75 procent is het eens met de wijsheid en bijna 4 op de 5 Vlamingen brengt die ook in de praktijk: zo leent 28 procent van de Vlamingen zijn buur wel eens iets uit, verzorgt 23 procent de planten of huisdieren wanneer de buren niet thuis zijn, en voert 9 procent klusjes uit.

We kennen onze buren ook goed. Opvallend is dat 23 procent van de Vlamingen 1 tot 4 buren bij naam kent, 30 procent kent er 5 tot 10 en bijna 45 procent kent er meer dan 10 bij naam.

Het feit dat we elkaar bij naam kennen, zegt natuurlijk niets over de manier waarop we met elkaar omgaan. Er is wél een verband tussen de woonplaats en hoe we met elkaar omgaan. Wie meer dan 10 buren bij naam kent, maakt veel kans om in een landelijke omgeving te wonen (60 procent).

Tenslotte zijn buurtactiviteiten de ideale manier om kennis te maken met de buren. Zo geeft 55 % van de Vlamingen aan dat er in zijn buurt geregeld activiteiten georganiseerd worden. 2 op de 3 (68%) van de ondervraagde Vlamingen woont deze buurtactiviteiten bovendien ook bij.
Build for Life