Architectuur

Glazen wolk van Frank Gehry straks aan diggelen?

In Parijs verzet een groep Parijzenaars zich tegen de bouw van het nieuwe geesteskind van Canadees-Amerikaanse toparchitect Frank Gehry. De Standaard wijdde een artikel aan het gebouw, een “glazen wolk", dat de persoonlijke kunstcollectie van Frankrijks rijkste man Bernard Arnault zou huisvesten, maar dat het park Bois de Boulogne zou bedreigen.

Frank Gehry ontwierp dit nieuwe complex in opdracht van Bernard Arnault. Arnault wilde, net zoals François Pinault, eigenaar van topmerken zoals Gucci en oprichter van een kunststichting in Italië, een complex laten bouwen voor het LVMH, Louis Vuitton Moët Hennessy, ‘s werelds grootste conglomeraat van luxe producten waarvan Arnault zelf de CEO is. Het gebouw, dat ook wel eens met een verpletterende lampenkap wordt vergeleken, zal onderdak bieden aan een museum en een kunstgallerij voor luxeproducten en Arnaults persoonlijke kunstcollectie. Op termijn zouden er exposities georganiseerd worden.

“Bescherm park Bois de Boulogne!”

Hoe revolutionair of glamoureus het LVMH gebouw van Gehry ook mag zijn, de buurtbewoners willen er niet van weten. François Douady, voorzitter van de Coordination de Sauvegarde du Bois de Boulogne, zegt dat de leden van de antigroep hebben niets tegen het complex in se, zolang het maar elders wordt gebouwd. De bouwwerken zijn intussen al ruim een jaar aan de gang, dichtbij de Jardin d’Acclimatation, een kinderkermisterrein in het noordelijk gedeelte van het Bois de Boulogne park. “We willen het Bois de Boulgne beschermen tegen een golf van beton”, aldus Douady. Even vehement voert de Coordination de Sauvegarde du Bois de Boulogne campagne tegen de andere projecten die het park bedreigen. Zo bestaan er plannen om het Roland Garros tenniscomplex uit te breiden in het zuidelijke gedeelte en zouden er gemeentewoningen opgetrokken worden aan de oostelijke zijde van het park, bij Porte d’Auteuil.

Lees verder op Architectura.be