Interieur

Glas-in-lood: sfeermaker, of tochtig en koud?

De meeste mensen kennen het uit Middeleeuwse kerken, maar glas-in-lood is ook terug te vinden in veel jaren ‘30 huizen. Deze vorm van glasbewerken is al eeuwenoud en geeft een gebouw vaak een unieke sfeer en authentiek karakter. Toch zijn er ook nadelen aan glas-in-lood, vooral op het gebied van stevigheid en isolatie. Vallen die nadelen op te lossen?

Eeuwenoude techniek

Glas-in-lood is oorspronkelijk een techniek die ontstaan is toen er nog geen mogelijkheden waren om grote glasplaten in een geheel te produceren. Daarom moest een ruit voor bijvoorbeeld grote kerkramen opgebouwd worden uit verschillende kleine stukjes glas. Dit maakte het echter wel mogelijk om met verschillende stukjes gekleurd glas afbeeldingen in de ruiten te maken.

Niet alleen maar sfeer

Glas-in-lood brengt veel sfeer in uw huis, maar er kleven ook nadelen aan deze vorm van beglazing. Dit heeft te maken met het feit dat de technieken voor het maken van glas-in-lood erg oud zijn. In de Middeleeuwen werd immers nog weinig rekening gehouden met de isolatiewaarde van glas. Doordat glas-in-lood over het algemeen maar uit één laag glas bestaat, isoleert het glas slecht. Daarnaast zorgen de vele verbindingen tussen de glazen plaatjes ervoor dat het glas makkelijk tocht of lekt.

Glas-in-lood beschermen

Bestaande glas-in-lood ramen zijn vaak uniek en oud, en daarmee kwetsbare ruiten. Het kan daarom lastig zijn om een goede oplossing te vinden om de ramen zo goed mogelijk te conserveren en tocht en kou te voorkomen. Voorzetbeglazing is één van de opties: aan de binnen- of buitenkant van het glas-in-lood raam wordt dan een extra glasplaat geplaatst, die het raam beschermt tegen weersinvloeden van buitenaf en bovendien een isolerende functie vervult voor wat beteft het tegenhouden van tocht en kou. Een nadeel van deze maatregel kan zijn dat die ten koste gaat van de ‘beleving’ van glas-in-lood, omdat de extra glasplaat kan leiden tot schitteringen of verkleuringen van het tin.

Nieuw glas-in-lood

Het is natuurlijk ook mogelijk om te besluiten een nieuw glas-in-lood raam in uw huis te plaatsen. Nieuw glas-in-lood kunt u immers naar eigen inzicht ontwerpen om tot een bepaalde sfeer te komen. Vaak kunt u hiervoor terecht bij glas-in-lood-specialisten, maar sommige glasleveranciers bieden ook nieuw glas-in-lood aan in hun assortiment. Bij nieuw glas-in-lood wordt het glas over het algemeen gecombineerd met een doorzichtige glasplaat waardoor het zowel beter isoleert als wind- en waterdicht wordt. Op deze manier brengt u de unieke sfeer van glas-in-lood in huis zonder er nadelige gevolgen van te ondervinden.

Ook interessant