Tuin

Glamping in safaristijl in je eigen achtertuin

Glamping in safaristijl in je eigen achtertuin
Heel wat mensen zijn op zoek naar een plek waar ze even op adem kunnen komen, los van smartphoneschermen en videocalls. Daarom besloot Victor Lekanne de eerste Belgische lodge tent te ontwikkelen. Deze safaritent vormt een verlengstuk van je woning, waar je kan dineren, werken of overnachten in glamping-stijl. Maar ze kan evengoed dienen als bijgebouw voor een horecazaak of originele rokersruimte in een bedrijf. In het ontwerp verzoent Wild at Home veiligheid, esthetiek en duurzaamheid: het tentzeil is zelfs gemaakt van stoffen die in zeilboten gebruikt worden.

Het voorbije jaar ondervonden we aan den lijve hoe belangrijk het is om - letterlijk en figuurlijk - ademruimte te hebben. Nu we het grootste deel van onze tijd in de eigen bubbel doorbrengen, zijn we op zoek naar een plek waar we het hoofd kunnen leegmaken. Waar we kunnen loskomen van het thuiswerken. Waar we kunnen ontspannen, nu ons favoriete restaurant of onze sportclub gesloten is.

De start-up Wild at Home van Victor Lekanne biedt hiervoor een oplossing: “Ons gezin houdt enorm van ‘glamping’. Enerzijds overnacht je zo comfortabel en veilig, zonder dat je vasthangt aan een hotel. Anderzijds leef je in de natuur en word je ’s ochtends wakker bij het getsjilp van de vogeltjes. Die combinatie van luxe, avontuur en vrijheid creëert een speciaal gevoel. Op een dag vroeg mijn echtgenote daarom of we geen glamping-tent in onze eigen tuin konden plaatsen. Op de markt vond ik echter geen degelijk aanbod. Daarom besloot ik maar zelf een safaritent te ontwikkelen”, lacht Victor.

Glamping in safaristijl in je eigen achtertuin

Veilige, esthetische en duurzame tenten

Victor Lekanne is gepokt en gemazeld als ondernemer. De voorbije 24 jaar beveiligde hij met zijn bedrijf Varel Alarm woningen. Maar nu gooit hij het roer dus om: met Wild at Home ontwikkelt, produceert en verkoopt hij zogenaamde lodge tenten vanuit zijn atelier in Stevoort.

Op dit moment zijn er zeven types beschikbaar, met afmetingen van 9 m2 tot 30 m2. “In ons ontwerp combineren we veiligheid, esthetiek en duurzaamheid”, beklemtoont Victor.

  • “Veiligheid staat uiteraard voorop. Daarom werken we met de stevigste materialen: massief geïmpregneerd hout en stoffen die ook voor zeilboten en Siberische yurt-tenten gebruikt worden. Ze zijn dus water-, koude- en vuurbestendig. Een ingenieur heeft zich bovendien gebogen over de stabiliteit. Zo zijn we gekomen tot een solide constructie van massief hout (palen van 12 cm dik) en verbindingen in gegalvaniseerd staal. Omdat een betonnen fundering niet nodig is, kan je de safaritent achteraf dus nog verplaatsen.”

  • Het oog wil ook wat. Daarom is het ontwerp van de tenten niet alleen robuust, maar ook elegant: “De dikke balken zorgen voor een strakke look & feel. De invulling bepaal je zelf. Je kan elektriciteit en verwarming installeren, de natuurlijke houtsoort op de vloer kiezen en de kleuren van de binnentent en het dakzeil bepalen. Het stof van de zeilen is bovendien tot in de kern gekleurd, zodat het niet verbleekt door het zonlicht.”

  • Ten slotte besteedt Wild at Home aandacht aan duurzaamheid: “De doeken en gordijnen zijn 100% recycleerbaar. En het hout is FSC-gekeurd, dus afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Bovendien verloopt de productie van de tenten lokaal, in ons eigen atelier.”


Glamping in safaristijl in je eigen achtertuin

“Belg leeft meer buiten door klimaatopwarming”

De huidige pandemie geeft de lodge tenten van Wild at Home – ironisch genoeg – een duw in de rug. Maar Victor is ervan overtuigd dat er ook na de staycation-hype heel wat mogelijkheden liggen: “Onder impuls van de klimaatverandering brengt de Belg almaar meer tijd buiten door. We eten, leven en slapen almaar meer buitenshuis. Als je met gezinsleden of vrienden in openlucht vertoeft, kom je los van het scherm van je laptop of smartphone en herstel je het sociaal contact. Maar je kan er evengoed individueel tot rust komen, door de lodge tent in te richten als home office, yogaruimte of creatief atelier.”

Daarnaast ziet Victor als ondernemer ook kansen in de bedrijfswereld: “Tuinarchitecten, tuinaannemers en zwembadbouwers kunnen met onze lodge tent een extra accent geven aan een tuin of zwembad. Daarnaast kunnen onze safaritenten als extra buitenruimte dienen voor hotels, B&B’s of wellnesszaken. En wie weet zijn er ook bedrijven die met een originele rokersruimte willen uitpakken? De mogelijkheden zijn legio”, besluit Victor optimistisch.

Ook interessant