Algemeen

Gezinswoning kopen goedkoper

BRUSSEL - Wie een modale gezinswoning koopt in Brussel, betaalt daar vanaf 2003 minder registratierechten op dan in Vlaanderen.

Minister van Begroting Guy Vanhengel hoopt jonge gezinnen naar de stad te lokken. Een instrument daarvoor is de hervorming van de registratierechten. Die worden een stuk voordeliger in Brussel dan in Vlaanderen, ten minste voor modale gezinswoningen.

Vanhengel stelt voor om:
de eerste 50.000 euro vrij te stellen van belastingen. Wie onder die prijs blijft, betaalt niets. Voor rest van de aankoopprijs blijft het tarief van 12,5 procent waarschijnlijk behouden. Het klein beschrijf wordt afgeschaft, omdat het kadastraal inkomen, waarop dit gebaseerd is, in de hoofdstad niet meer beantwoordt aan de realiteit. Zo hebben de zeer gegeerde en dure huizen aan de rand van het Zoniënwoud vaak een lager kadastraal inkomen dan uitgeleefde herenhuizen in arme probleembuurten. Het resultaat is een progressief systeem van registratierechten: hoe duurder de woning, hoe groter het percentage belastingen dat men betaalt. Voor woningen goedkoper dan 200.000 euro valt het in elk geval goedkoper uit dan het Vlaamse. Het nieuwe systeem geldt enkel voor woningen waar de koper vijf jaar belooft te wonen . In de Brussels regering bestaat nog geen definitief akkoord hierover. De regering heeft zich wel geëngageerd om de hervorming vanaf januari 2003 in te voeren.
Build for Life