Nieuwbouw

Gevangenisstraf voor zwartwerk en illegale tewerkstelling van Albanezen in de bouw

Gevangenisstraf voor zwartwerk en illegale tewerkstelling van Albanezen in de bouw
Eind vorige week veroordeelde een Brugse strafrechter een man bij verstek tot zes maanden effectieve gevangenisstraf voor zwartwerk en illegale tewerkstelling van Albanezen in de bouw. Bouwunie is tevreden met deze veroordeling. Ze grijpt de veroordeling wel aan om te hekelen dat het zo lang moet duren.

“Al te vaak glippen dergelijke sinistere figuren door de mazen van het net. Ze kunnen jarenlang hun gang gaan. En voeren zo oneerlijke concurrentie met de meerderheid van de bouwbedrijven die wel de regels volgen”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.


De bouworganisatie benadrukt dat de bouwsector al jarenlang constructief meewerkt aan de uitvoering en actualisering van het Plan Eerlijke Concurrentie (PEC-plan). Net om “in het belang van de sector de rotte appels eruit te vissen”.

Bouwunie vraagt de overheid om de bestaande wetgeving die dergelijke praktijken kunnen vermijden effectief toe te passen. In plaats nog extra regels in te voeren die enkel de bonafide bedrijven met bijkomende rompslomp belasten. En zo nog meer oneerlijke concurrentie creëren, want “fraudeurs lappen ook nieuwe regels gewoon aan hun laars”. Ze refereert onder andere aan de fiscale inhoudingsplicht, gekoppeld aan de Belasting Niet-Inwoners (BNI). Want buitenlanders die een bepaalde tijd in België werkzaam zijn, moeten op hun inkomens in België belasting betalen.

"De fiscus lijkt pertinent het effectief innen van de BNI op buitenlandse gedetacheerde bouwvakarbeiders en zelfstandigen niet toe te passen". Bouwunie vraagt zich dan ook luidop af waarom deze regeling dan bestaat. En waarom België dubbele belastingverdragen (bilaterale akkoorden om dubbele belasting te vermijden) heeft die dit regelen.

Bouwunie onderstreept dat de bouwsector allesbehalve synoniem staat voor sociale dumping of fraude. Iets wat mensen op den duur wel zouden beginnen geloven, als je alle negatieve berichten in de media leest. “Goed nieuws verkoopt jammer genoeg niet. Terwijl de bouwsector in hoofdzaak een eerlijke en vooral prachtige sector is om in te werken”, benadrukt Waeytens. Alle sociale partners in de bouw lanceerden vorig jaar de 10-jarige campagne De Bouw Kijkt Verder, net om de bouwsector opnieuw het positieve imago te geven dat hij verdient. En om meer arbeidskrachten in de sector aan te trekken.

Ook interessant