Nieuwbouw

Genk opent nieuwe bibliotheek

Aan het Stadsplein in Genk is maandagvoormiddag de nieuwe bibliotheek opengegaan. De bieb is een architecturaal pareltje van 6.000 vierkante meter. Voortaan scant en registreert een volautomatisch systeem de boeken en zijn er veel extraatjes voor de bezoeker.

De nieuwe bibliotheek maakt deel uit van het vernieuwde stadsplein in Genk. Het imposante gebouw werd ontworpen door de befaamde architect Vasconi met een glazen concept van op het plein en verschillende verdiepingen die gelegen zijn rond een groot atrium.

Op het gelijkvloers is er een tentoonstellingsruimte, een klein kindertheater en boeken en materialen voor de allerkleinsten en kinderen tot 12 jaar. Verder is er een leesruimte met bijhorend café en de nieuwe vrijetijdswinkel ‘In en Uit’ van de stad Genk. Op de eerste verdieping zijn er informatiebalies en studieruimtes. Opvallend is dat er maar liefst 70 computers ter beschikking staan van de bezoekers. Door het automatiseren van het inleveren en uitlenen van de boeken krijgen de medewerkers ook meer ruimte om de bezoekers te begeleiden.

Op de tweede verdieping bevindt zich de audio-afdeling en de laatste verdieping is gereserveerd voor het personeel. De bibliotheek werkt voortaan ook met pictogrammen en kleuren: ze situeren de onderwerpen van de 360.000 informatieve uitleenmaterialen. Naast de online-service www.bibliotheekgenk.be, biedt de bieb ook 24/24-service met een inleverkluis aan de buitenzijde van het gebouw.