Gemeenten zoeken manieren om lasten te verzwaren

  NL   25 oktober 2011 Bron: Profnews 2011
Steeds meer gemeenten wentelen hun bezuiniging af op de burger door lastenverzwaringen door te voeren. Zo stijgen de lasten voor de gemiddelde Rotterdammer volgend jaar met 9,4%, wat de gemeente 12,5 miljoen euro gaat opleveren.

En Rotterdam is niet de enige: uit een onderzoek van Elsevier naar 24 grote gemeenten blijkt dat een kwart de lasten voor de inwoners in 2012 harder laat stijgen dan de inflatie. Om precies te zijn gaat het om Haarlem, Zaanstad, Apeldoorn, Emmen en Arnhem. Dertien grote gemeenten vroegen in een brandbrief aan de premier om een uitbreiding van de gemeentelijke belastingen. De gemeenten houden hun hart vast voor de bezuinigingen, het overhevelen van Rijkstaken naar gemeenten en de tegenvallende inkomsten uit grondexploitatie. Sommige gemeenten zuchten bovendien onder de rente van hun schuldenlast. Logischerwijs krijgen gemeenten de handen van de burgers niet op elkaar voor lastenverzwaringen zoals een hogere afvalbelasting. Burgers vinden dat gemeenten eerst maar eens de stofkam door het eigen ambtenarenbestand moeten halen.

Gemeenten hebben veel minder mogelijkheden dan het Rijk om lastenverzwaring door te voeren: woonlasten, afval, parkeerbelasting, hondenbelasting en leges. De gemeenten hebben de pech dat hun belastingen zo in het oog springen.

Gebaseerd op: Elsevier
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo