Algemeen

Gemeenten houden geen rekening met bevolkingskrimp voor vastgoed

Nederlandse gemeenten houden nauwelijks rekening met de gevolgen van een mogelijke bevolkingskrimp voor bestaand vastgoed. Dit blijkt uit onderzoek van advies- en ingenieursbureau DHV. Volgens onderzoeker Marcel Embregts ligt overplanning van bouwprojecten op de loer, met een desatreuze uitwerking.

Nieuwbouw is in veel gevallen nog goed af te zetten. Omdat de kwantitatieve vraag echter niet groeit en op termijn zelfs afneemt, dreigt ernstige leegstand en verpaupering in oude woonwijken, winkelcentra, bedrijventerreinen en kantoorlocaties. De leefbaarheid in ouder stedelijk gebied verslechtert en bewoners van koophuizen komen vast te zitten omdat hun woning onverkoopbaar wordt.

Kantoren en bedrijventerreinen krijgen volgens Embregts als eerste met de gevolgen van krimp te maken. `De beroepsbevolking, die op deze locaties moet werken, neemt eerder af dan de totale bevolking.` Het aantal mensen dat met pensioen gaat, zorgt eerst nog voor een groeiende groep die ook ergens moet wonen. `Ook door de verwachte voortgaande gezinsverdunning zal de woningvraag minder afnemen dan het aantal inwoners.` Het advies van Embregts aan gemeenten is zich veel sterker te concentreren op het bestaande vastgoed.

Gebaseerd op: Cobouw
Build for Life