Algemeen

Gemeenschapsonderwijs motiveert leerlingen met SolidWorks

GO! Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap heeft, nadat al enkele jaren ervaring was opgedaan met andere 3D CAD-programma’s, onlangs definitief gekozen voor SolidWorks® als 3D-CAD software in het techniekonderwijs.

GO! is een overkoepelende naam voor verschillende vormen van openbaar onderwijs in Vlaanderen. Voor verschillende leeftijdsgroepen en opleidingsniveaus biedt GO! onderwijs aan in diverse vakgebieden. Voor het Technisch Secundair Onderwijs (TSO) en het Beroeps Secundair Onderwijs (BSO) is nu gekozen voor het gebruik van SolidWorks. Het gaat om circa 100 scholen, met leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. In totaal zijn er 2000 licenties van SolidWorks geïnstalleerd.

De opleiding bestaat uit 3 graden, met in totaal 6 leerjaren. Al in de eerste graad, de leerlingen zijn dan 12 tot 14 jaar, maken de leerlingen voor het eerst kennis met SolidWorks. Deze introductie het helpt de leerlingen enorm bij het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht, en het verkrijgen van inzicht in vormen en constructies. In de tweede graad start de echte opleiding SolidWorks. Met behulp van de tutorials voor lager en middelbaar onderwijs van SolidWorks Benelux, wordt de leerlingen snel de basis van SolidWorks geleerd. Deze tutorials, die leerlingen kunnen downloaden, zijn erg geschikt omdat de leerlingen ze zelfstandig kunnen bestuderen. Beheersen ze eenmaal de basis van SolidWorks, en snappen ze de structuur van het programma, dan wordt daarna onder begeleiding projectmatig in groepen gewerkt. In de derde graad tenslotte wordt steeds dieper op de mogelijkheden van SolidWorks ingegaan. Ook SolidWorks Simulation wordt daarbij in toenemende mate gebruikt.

“Wij bieden onderwijs aan waarbij theorie en praktijk gecombineerd worden in projecten,” aldus Hugo Byl, Pedagogisch adviseur Industriële technieken. “SolidWorks leent zich daar uitstekend voor. Het geeft leerlingen de mogelijkheid om in groepen te werken, en maakt goede begeleiding mogelijk.”

“SolidWorks speelt een belangrijke rol voor het technisch onderwijs binnen GO!” aldus Byl. “Wij vinden het zeer belangrijk dat leerlingen graag naar school gaan. Daarvoor is het essentieel dat wij ze lessen aanbieden die hen boeien, die aansluiten bij hun belevingswereld. Met SolidWorks lukt dat uitstekend. Je kunt goed merken dat met SolidWorks techniek veel toegankelijker wordt voor de leerlingen. Daarnaast proberen wij het imago van techniek te verbeteren. Het beeld dat van techniekopleidingen vaak bestaat is dat van ‘vuile handen’. Door SolidWorks prominent in te zetten in het lesprogramma laten wij zien dat er een andere kant is. SolidWorks is een visueel aantrekkelijk programma met een zeer gebruiksvriendelijke interface. Dat geeft een heel ander beeld van techniek. En wij merken dat het werkt. Studenten raken geboeid en betrokken bij het onderwijs. Leerlingen kunnen thuis op hun computer gratis SolidWorks installeren. Daar wordt zeer intensief gebruik van gemaakt. Wij horen verhalen van studenten die eerder thuis veel computerspelletjes op hun computer speelden, maar nu vooral met SolidWorks aan het werk zijn, omdat daar meer uitdaging ligt.”

“Wij doen ons best om het onderwijs optimaal te ondersteunen, dat is ons commitment,” aldus Kees Kloosterboer, regionaal manager van SolidWorks voor de Benelux. “Het gebruik van SolidWorks betekent zo veel in het onderwijs. Bij GO! is dat heel goed te zien. Leerlingen raken betrokken en geïnteresseerd, dat is ontzettend belangrijk. En daar komt nog bij dat de leerlingen, als ze als ze op de arbeidsmarkt komen, kunnen werken met het meest gebruikte 3D CAD-programma. Dat geeft ze meteen een enorme voorsprong. Door gratis studentenversies van SolidWorks beschikbaar te stellen en door steeds meer Nederlandstalig onderwijsmateriaal te ontwikkelen (dat gratis beschikbaar gesteld wordt via www.solidworks.be) krijgen deze leerlingen veel betere carrièrekansen op de arbeidsmarkt.”
Build for Life