Algemeen

Geluidwerende kunst siert Duivendrecht

Eurorail B.V. heeft voor Gemeente Ouder-Amstel tien kunstzinnige geluidswanden gerealiseerd. De geluidwerende schermen staan op vijf viaducten aan de Van der Madeweg in Duivendrecht. Hun decoratie van kleurrijke kindertekeningen en nostalgische dorpsfoto’s zorgt voor revitalisering van de ontsluitingsweg. De Van der Madeweg moest nodig op de schop. Volgens Gemeente Ouder-Amstel dateerden de bestaande, golfplaten schermen op de vijf kunstwerken uit de jaren zeventig en waren ze aan het einde van hun levensduur. Nieuwe schermen moesten voor een betere geluidwering en een vriendelijkere uitstraling (‘eye catcher’) zorgen.

Multifunctioneel

Eurorail B.V. bleek een geschikt concept te hebben om het tweeledige doel van de gemeente te realiseren. Hun Ecowand systeem is een relatief eenvoudig en betaalbaar scherm met goede, tweezijdig geluidisolerende eigenschappen (Rw 19 dB). Het modulaire systeem is primair bedoeld voor begroeiing met klimop, maar het kunststof net (standaard groen of grijs) van de elementen kan ook in elke UV-bestendige print bedrukt worden.

De elementen zijn verkrijgbaar in twee standaard hoogten (0,5 en 1 m), die men kan combineren. In Duivendrecht zijn de schermen 1,5 m hoog.

Geluidwerende kunst siert Duivendrecht

Lokale kunst

Het gemeentebestuur wil burgers actief betrekken bij de voorbereiding en uitvoering van gemeentelijk beleid. Daarom vroeg zij de lokale gemeenschap om illustraties te leveren ter decoratie van de schermen. Openbare basisschool De Grote Beer organiseerde een tekenwedstrijd onder leerlingen en de Stichting Oud Duivendrecht leverde historische dorpsfoto’s. Eurorail B.V. zorgde voor de complete productie en uitvoering inclusief de demontage van de oude schermen, de montage van de nieuwe schermen en alle verkeersmaatregelen.

Missie geslaagd

Gemeente Ouder-Amstel spreekt van een mooi eindresultaat, dat mede dankzij de soepele uitvoering door Eurorail B.V. en de actieve betrokkenheid van bewoners en leerlingen tot stand is gekomen.

Ook interessant


Build for Life