Tuin

Betafence introduceert Soundblock®

Lawaai, geluidsoverlast. Wie in de buurt van drukke autosnelwegen of spoortrajecten woont, kan erover meespreken. Een geluidsmuur kan een oplossing brengen, maar is dan weer niet echt mooi om op te kijken. De gloednieuwe Soundblock® schanskorf van Betafence biedt de twee: een doeltreffende geluidswering én een aanvulling op de natuurlijke esthetiek van elk landschap.

De stille kracht.

Soundblock® is de gepatenteerde, geluidswerende schanskorf van Betafence. Kern van deze nieuwe ontwikkeling is een innovatief concept waardoor minder lawaai gereflecteerd wordt en minder geluid door de schanskorfmuur dringt.

Een geluidsmuur die wordt opengevouwen en opgevuld. Het klinkt ietwat vreemd, maar dat is in grote lijnen het principe van Soundblock®.
Het systeem wordt vlak verpakt geleverd en is bijzonder snel en eenvoudig ter plaatse te monteren, ook wanneer er flexibel moet omgesprongen worden met hindernissen en obstakels. Eindeloze constructies zijn mogelijk; een kilometerslange muur in eenheden van 2 tot 10 meter en dit met een hoogte tot 6 meter.

Dankzij de gelaste draadpanelen, behandeld met Zincalu® Ultra coating voor een extra lange levensduur, die optimaal verbonden zijn met spiralen vormen de elementen een ijzersterk geheel. Soundblock® is dus uiterst veelzijdig, stevig en duurzaam. Betafence-troeven die u vertrouwd in de oren klinken.

Klinkt als Soundblock®

In het middensegment van de schanskorf worden vulzakken gebruikt tegen uitspoeling en erosie van het puingranulaat. De vulling zorgt voor het geluidsdempend Soundblock-effect en beperkt de geluidstransmissie tot een minimum.

De buitenkant kan worden opgevuld met materiaal dat ter plaatse beschikbaar is (bv. bladeren, takken, …), maar ook met bijvoorbeeld sierlijke stenen of zelfs glas. De schanskorven lenen zich ook tot begroeiing met klimplanten. Hier bepaalt de materiaalkeuze de sterkte van de geluidsabsorptie.


Het Soundblock®-systeem heeft m.a.w. een dubbel effect; een optimale combinatie van transmissieweerstand en absorptie. Aan de kant van de geluidsbron vormt de muur een geluidsbarrière door zijn absorberende werking, terwijl het middelste compartiment fungeert als actief akoestisch deel dat de geluidstransmissie naar de andere kant van de muur beperkt.

Nog betere akoestische prestaties? Integratie van extra absorberend materiaal is mogelijk.

Stil rendement

Voor grote en minder grote infrastructuurprojecten is Soundblock® de rendabele oplossing voor een doeltreffende geluidswering. Niet alleen de snelle plaatsing draagt bij tot een interessant kostenplaatje, ook de opvulling van de schanskorven zelf kan gerealiseerd worden aan een minimale kost.

Betafence ontwikkelde Soundblock® in samenwerking met Sonorcontrol, onafhankelijk labo gespecialiseerd in geluidsengineering.