Nieuwbouw

Geen btw-verhoging zonder compensaties

Open VLD zal de btw-regeling voor nieuwbouwgronden niet goedkeuren als er geen compensaties komen voor mensen die willen bouwen. Dat heeft Open VLD-voorzitter Bart Somers gezegd tijdens een geanimeerd debat in De zevende dag. CD&V-interim-voorzitter Wouter Beke benadrukte dat er een oplossing moet komen om aan het Europees arrest tegemoet te komen, maar zei dat die "de kopers niet op extra kosten mag jagen".

Wie een stuk bouwgrond koopt, betaalt daar 10 procent registratierechten op. Voor de woonst betaal je 21 procent btw. Maar de federale regering heeft beslist dat die regeling vanaf 1 juli verandert: wie dan bij dezelfde firma de bouwgrond én de woning koopt, zal ook voor de grond 21 procent btw betalen.

Maar tijdens een debat in De zevende dag beklemtoonde Open VLD-voorzitter Somers dat maatregel niet ten koste mag gaan van de koper.

"Ik ben formeel", aldus Somers. "Als de btw-verhoging niet wordt gecompenseerd voor de gezinnen, dan keurt Open VLD de maatregel niet goed. Er komt geen maatregel die meer zal kosten voor mensen die bouwen."

Geen Europees probleem
CD&V-interim-voorzitter Wouter Beke beklemtoonde tijdens het debat dat de maatregel er gekomen is om tegemoet te komen aan een Europees arrest.

"De paarse regering heeft acht jaar de tijd gehad om die richtlijn om te zetten, maar heeft al die tijd geweigerd", aldus Beke, die daarmee een duidelijk sneer gaf aan de SP.A.

"Er moet nu een oplossing gevonden worden voor dit Europees probleem en de deelstaten zullen samen met de federale overheid zoeken naar een oplossing, en die mag de kopers niet op extra kosten jagen."

Somers voegde er nog aan toe dat "als de visies van de federale en de Vlaamse overheid niet met elkaar kunnen worden verzoend, de liberalen de zijde kiezen van de Vlaamse bouwers".

De oppositie ontkent dat het om een Europees probleem gaat. "Die maatregel is genomen om meer geld in het laatje te brengen en pas als de oppositie opmerkt dat die maatregel de mensen op kosten zal jagen, zegt de meerderheid dat ze een oplossing zal zoeken en verwijst men naar die Europese richtlijn", zegt SP.A-voorzitter Caroline Gennez.

"Door de maatregel wordt nu de politiek van de Vlaamse regering om ervoor te zorgen dat mensen op een behoorlijke manier een huis kunnen bouwen, met één pennentrek van tafel geveegd", voegde Gerolf Annemans (Vlaams Belang) er nog aan toe.

Ook interessant