Interieur

Gebruik de extra ruimte thuis als prachtige lounge- en wijnkamer

Gebruik de extra ruimte thuis als prachtige lounge- en wijnkamer
Als je thuis een kamer over hebt, zijn er verschillende dingen die je ermee kan doen. Sommigen kiezen ervoor om het te gebruiken als thuiskantoor, maar als je niet vaak thuis werkt, kan je de ruimte beter inrichten als iets waar je écht wat aan hebt. Als je regelmatig een wijntje drinkt, is er toch niks zo fijn als een eigen wijnkamer?

In een wijnkamer of wijnkelder kan je namelijk veel meer dan enkele wijnflessen bewaren. Ook kan je dit inrichten als ruimte waar je volledig tot rust kunt komen. Perfect om te ontspannen na een lange dag werk dus! Wil je weten wat de voordelen zijn van zijn ruimte in huis, en hoe jij de extra kelder of kamer in jouw huis zo goed mogelijk benut? Lees dan snel verder, want we hebben het hier stapsgewijs voor je opgeschreven.

Wat zijn de voordelen van een wijn- of loungekamer?

Allereerst is het goed om door te nemen wat de voordelen van een wijn- of loungeruimte dan precies zijn. Het grootste voordeel is overduidelijk: het is een goede plek om verschillende wijnen te bewaren in stijl. Een wijntje drinken is voor de meeste mensen een heerlijke, ontspannen activiteit. Een wijnkelder of kamer versterkt dit gevoel alleen nog maar meer.

Maar het verhoogt ook de waarde van je huis. Een huis met een lege zolder of kelder, zal niet zo heel veel meerwaarde hebben. Maar als je jouw huis gaat verkopen, en er staat een prachtige wijnkelder of extra loungekamer in, dan schiet de waarde van je huis flink omhoog! Dit zorgt dus niet alleen voordelen voor nu, maar ook voor later. En dat terwijl het bouwen van je eigen lounge- of wijnruimte een stuk makkelijker is dan je nu waarschijnlijk denkt.

Zorg als eerste voor de juiste temperatuur en isolatie

Zeker wanneer je van plan bent om een wijnkelder of zolder te maken, is het belangrijk dat je van tevoren genoeg voorbereidingen treft. Grote kans namelijk dat je in deze ruimte een mooi wijnrek of een wijnkoelkast neer wilt zetten. In de kelder kan het zeker ’s winters erg koud worden. Dit is niet alleen slecht voor sommige wijnkoelkasten, maar ook voor de wijnen zelf.

Een rode wijn die bijvoorbeeld op zo’n 8 graden Celsius ligt zal een stuk minder goed smaken dan een rode wijn die op een kamertemperatuur wordt gehouden. Grote kans dat wanneer je de zolder of kelder wilt gebruiken als wijn- en loungeruimte, dat je deze eerst nog moet isoleren.

Bedenk in wat voor sfeer je de wijn- en loungekamer wilt ontwerpen

Ook het bedenken hoe je de ruimte wilt ontwerpen, is iets wat je van tevoren moet doen. Veel mensen kiezen in een wijn- en loungekamer voor een klassieke sfeer. Enkele wijnrekken, een wijnvat en een chesterfield banken complimenteren elkaar natuurlijk enorm.

Je kan gebruik maken van natuurlijke materialen, waardoor je ruimte een warm en ontspannen effect geeft. Sommige mensen gaan zelfs zo ver dat ze een kleine bar maken in hun huis! Dit kan onwijs gezellig zijn, helemaal als je regelmatig vrienden over de vloer hebt. Zo kun je in deze kamer ongestoord films kijken, wijntjes en biertjes drinken of er zelfs een leuke pingpongtafel neerzetten.

Gebruik meubelen om de ruimte aan te kleden

Als je hebt besloten wat voor sfeer je wilt én welke ruimte het meest geschikt is om te verbouwen, dan hoef je alleen nog maar de meubelen te kopen die past bij de stijl die je hebt gekozen. De aankleding van deze ruimte kan je zo goedkoop of duur maken als je zelf wilt, en hangt volledig af van jouw budget.

Onze laatste tip is daarom dat je éérst bedenkt wat je budget is, en vervolgens pas kijkt welke meubelen hier in allemaal bij passen. Als je een kleiner budget hebt, raden we je aan om eens te kijken bij de kringloopwinkel. Hier staan vaak mooie meubelen die je kan oppikken voor niet eens de helft van de prijs van nieuwe meubelen. Zo ontwerp je een prachtige en luxe uitziende wijn- en loungeruimte, maar dan voor een hele voordelige prijs.

Ook interessant