Algemeen

Geboortehuis Sigmund Freud wordt museum

Het geboortehuis van Sigmund Freud in het Tsjechische provinciestadje Pribor wordt een museum. Daarmee komt, 150 jaar na zijn geboorte, voorlopig een einde aan de trage, postume erkenning van de vader van de psycho-analyse in zijn geboorteplaats. 'Pribor is zeker nooit vergeten dat Freud er geboren is, maar het duurde lange tijd voor hij de plaats kreeg die hij verdiende', verwoordt burgemeester Milan Strakos het.

Een herdenkingsplaats aan het geboortehuis, waar tot voor kort overigens een sauna werd uitgebaat, was jarenlang het enige in het stadje dat herinnerde aan de beroemde voormalige inwoner. Het was wachten tot 1969, drie eeuwen na zijn dood, alvorens de lokale autoriteiten een buste van Freud lieten optrekken. Nog twintig jaar later werd het hoofdplein van het vroegere Freiberg naar hem genoemd.

'Freud werd in 1994, 55 jaar na zijn dood, tot ereburger benoemd. Geen enkel familielid is toen naar Pribor afgereisd, ze vreesden enige instabiliteit bij ons, maar ook de houding van de Tsjechen jegens joden', betreurt de burgemeester.

Tijdens de bezetting door de nazi's rustte er, in het kader van het anti-joodse beleid, een ban op de theorieën van Freud. Het communistische regime, dat van het land nadien een satelliet van Moskou maakte, zag ook weinig heil in het propageren van Freuds ideeën, wegens 'kleinburgerlijk'.

Dat is meteen een van de oorzaken waarom de theorieën zo weinig bekendheid genieten in de Tsjechische Republiek. Bovendien 'erkennen veel Tsjechische geneesheren zijn genie, maar blijven ze terughoudend tegenover zijn theorieën staan. Vooral de aanhangers van de 'Evidence Based Medicine' beschouwen ze als weinig wetenschappelijk', legt Dr Michal Sebek, lid van de Tsjechische Vereniging van Psycho-analyse, uit.

'Deze school is erg strikt over biologie en natuurwetenschappen in het algemeen. En op het vlak van de psyche is het moeilijk om het over bewezen feiten te hebben', zegt Sebek, een specialist die eind mei in Pribor een conferentie organiseert over het werk van Freud.

De auteur van 'Die Traumdeutung' bracht zijn eerste drie levensjaren door in Pribor. Financiële problemen dwongen zijn vader, een textielhandelaar, met zijn gezin naar Wenen te verhuizen. Na de annexatie van Oostenrijk door de nazi's in 1938, toen zijn boeken in Berlijn op de brandstapel belandden, verhuisde Freud naar Londen.

Het huis in Pribor waar het gezin Freud een bescheiden kamer van 3 op 3,5 meter bewoonde, werd vorig jaar in het cultureel erfgoed van de stad opgenomen en later gerenoveerd. De inhuldiging van het museum vormt het orgelpunt van de plaatselijke vieringen van de 150ste verjaardag van Freuds geboorte.

Het Tsjechische stadje voegt zich zo bij Wenen, waar zijn bekende kabinet al lang een museum huisvest, en Londen, waar het huis, waar hij zijn laatste jaren doorbracht, in 1986 een museum werd. 'We gaan onze activiteiten coördineren met onze Weense en Londense partners om meer toeristen te lokken', geeft burgemeester Strakos toe. Pribor hoopt dat de herdenkingen, onder auspiciën van president Vaclav Klaus, het toerisme in de streek een nieuwe impuls kunnen geven. Het gaat immers om een industrieel gebied dat de toeristen vaak links laten liggen.
Build for Life